Paljasjalkakenkäilyä koko perheelle

Ostin ensimmäiset paljasjalkakenkäni reilu kymmenisen vuotta sitten, kun niitä ensimmäisen kerran alkoi tulla myyntiin Suomessa. Tykästyin niihin niin paljon, että nykyään kuljen suurimman osan vuodesta erilaisissa paljasjalkakengissä.


Five fingers -paljasjalkakengät

Monille tulee paljasjalkakengistä mieleen varpaat erottelevat five fingers -kengät. Tosi asiassa paljasjalkakenkiä on nykyään kuitenkin monen mallisia ja suurinta osaa ei edes erota paljasjalkakengiksi. Niitä voi siis halutessaan käyttää huomaamattomasti.

Mikä niissä sitten on niin ihanaa? Itse huomaan aina kauden ensimmäisten päivien aikana keväällä, että jalkapohjat kipeytyvät kenkien käytöstä. Pian ne kuitenkin tottuvat kenkiin ja valvistuvat valtavan paljon kesäkauden aikana. Pidän myös siitä, että jalat pääsevät toimimaan luonnollisesti ilman lisävaimennuksia ja -tukia. Kenkien kanssa pitää aluksi opetella astumaan eri tavoin kuin tavallisilla, tuetuilla ja vaimmennetuilla kengillä. Kanta-askelluksen sijaan askel lähteekin päkiältä. Kengät ovat todella kevyet jalassa ja antavat jalan toimia itsenäisesti. Itse olen vaeltanut myös paljasjalkakengillä, vaikka toiset vannovat nilkkaa tukevien vaelluskenkien nimeen.


Nämä muistuttavat enemmän tavallista lenkkaria.

Paljasjalkakengät eivät kuitenkaan sovi kaikille, esimerkiksi, jos sinulla on jalkojen kanssa ongelmia. Jos hankit ensimmäiset kenkäsi, aloita niillä kävely pienissä erissä, totutellen. Eri merkkisten kenkien pohjan paksuus hieman vaihtelee, itse pidän mahdollisimman ohutpohjaisista kengistä, jolloin jalapohjalla voi tuntea maaston monipuolisuuden. Kannattaakin kokeilla kävellä paljasjalkakengillä merenrannalla hiekassa tai kivikossa, metsäpoluilla, ja pitkospuilla. 

Meillä on myös lapsille ostettu paljasjalkakenkiä. Lapsilla kenkien kunto on muutenkin aikuisten kenkiä tärkeämpää jalan vielä kasvaessa. Paljasjalkakenkä vahvistaa myös lapsen jalkaterää ja nilkkaa ja askellus tulee luonnollisemaksi kuin kovin tuetuilla kengillä. Myös lapset nauttivat, kun jalkapohjilla voi jatkossa tunnustella eri materiaaleja, kun kengän pohja ei enää vaimenna kaikkea kosketusta alustaan.

2 kommenttia:

  1. Meillä koko perhe käyttää kesällä paljasjalkakenkiä jo toista vuotta. Itse hommasin paljasjalkakengät myös talveksi ja ne toimivat silloinkin ihan hyvin, kunhan ei jää seisoskelemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että muutkin ovat innostuneet paljasjalkakenkäilystä :) Olen itse yrittänyt löytää hyviä kenkiä talveksi, mutta en ole vielä onnistunut. Mitä kenkiä itse käytät talvisin?

      Poista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...