Kuusenpihkasalvan valmistaminen

Pääsin juhannuksena pitkästä aikaa mökille ja jokakesäinen riesa eli hyttyset kiusasivat taas jossain määrin. Itse tehtyä hyttyskarkotetta olenkin käyttänyt, mutta silti aina muutama viheliäinen hyttynen pääsee pistämään. Muistelin, että lapsena käytimme hyttysenpuremiin sekä tervasalvaa että kuusenpihkasalvaa. Innostuinkin pihkasalvan valmistuksesta.

pihkasalva
Kuusenpihkasalvaa purkitettuna


Ennen kuin ryntäät metsään keräämään kuusenpihkaa, muista, että siihen tarvitsee aina maanomistajan luvan. Itse keräsin pelkästään luonnollisesti muodostunutta pihkaa, mutta toiset viiltävät kuusen pintaan kalanruotomaisen viillon ja keräävät siihen muodostuneen pihkan pois. Kerääminen saattaa myös olla melko sotkuista puuhaa, joten suosittelen käyttämään puutarhahanskoja ja huonoa, jo käytöstä poistettua puukkoa, jonka likaantuminen ei haittaa. Ja sitten metsään rapsuttelemaan pihkaa purkkiin.


pihkaa
Pihka on vastakerättynä usein roskaista




Pihkasalvan valmistaminen:

20 - 30 % pihkaa
n. 18 % mehiläisvahaa
52-62 % öljyä

Öljy on perinteisissä resepteissä ollut rypsiöljyä, mutta itse halusin voiteesta samalla myös hoitavamman ja käytin avocado- ja hamppuöljyn sekoitusta.

Pihka sulamassa vesihauteessa

Sulata pihka öljyn joukkoon vesihauteessa. Helposti käy niin, että pihkan seassa olevat roskat kerääntyvät sulamattoman pihkan kanssa klöntiksi seokseen, jolloin ne on ennen siivilöintiä helppo nostaa pois seoksesta. Kannattaa tosin huomioida, että koska pihkaa punnitessa seassa on roskia ja sulamatonta pihkaa, kannattaa sen määrä arvioida todellisuutta pienemmäksi esim. 30 % sijasta laske mukaan vain 25 % kokonaispainosta. Siivilöi seos harson lävitse ja kaada seos kattilaan lisäten joukkoon mehiläisvaha. Anna mehiläisvaharakeiden sulaa, jonka jälkeen salva on valmista purkitettavaksi.

Voit vaihdella mehiläisvahan määrää, mikäli haluat kovempaa/löysempää salvaa.

Pihkavoide sopii ihovaurioiden hoitoon pihkan antiseptisten ominaisuuksien vuoksi. Salva auttaa myös hyönteisten puremiin loistavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...