Miten taltuttaa kiire lapsiperheessä?

Kaikille pienten lasten vanhemmille kiireiset päiväkotiaamut ovat varmasti tuttuja. Yrität hörppiä jo kylmentynyttä kahvia samalla, kun lapset eivät jaksaisi herätä ja kiukuttelevat pukemisesta ja päiväkotiin lähtemisestä. Sutaiset vähän meikkiä samalla, kun vaihdat kuopuksen vaippaa. Juuri ennen lähtöä huomaat, että esikoisen hanskat ovat kadonneet. Kun viimein pääset päiväkodille, saat tietää, että keskimmäisellä on retki, jonne piti olla eväät mukana. Mitäpä, jos voisit itse muuttaa tästä asetelmasta jotain?

Mekin taistelimme ennen arkisen kiireen parissa. Se ei suinkaan loppunut aamuun, vaan töistä oli kiire hakemaan lapsia ja kauppaan ja tekemään ruokaa. Päivään olisi tarvinnut ainakin viisi tuntia lisää aikaa, jos olisi halunnut elää siistissä kodissa. Oma aika oli suoraan pois kaikkien jaksamisesta ja viihtyvyydestä. Mikä sitten muuttui?

Kartoitimme itse meidän perheen suurimmat ajankäyttöongelmat. Aamukiire nousi eniten esille. Päätimme, että katsomme aina edellisenä iltana kaikki seuraavan aamun vaatteet ja tavarat valmiiksi niin, että aamulla täytyy vain pukea ja lähteä. Kahvinkeittimenkin voi ladata jo illalla valmiiksi, jotta aamulla se täytyy vain napsauttaa päälle. Mikäli päiväkodissa on jotain erityistä muistettavaa, pistän aina heti tiedon saatuani hälytyksen puhelimeen edelliselle illalle.

Iltapäiväkiireen olemme hoitaneet niin, että emme edes yritä lähteä kaikki yhdessä kauppaan. Kun toinen vanhempi on lasten kanssa kotona, voi toinen käydä rauhassa ostoksilla. Arkena ruoan nopeus on valttia, joten einekset menettelevät aina silloin tällöin, jos niiden syöminen vähentää kiirettä ja stressiä. Niistäkin löytyy nykyään terveellisiä vaihtoehtoja.

Kiire myös luo lisää kiirettä. Kun pysähtyy hetkeksi ja hengittelee hetken rauhassa, huomaa usein, että kiire on itse luotua. Kiireessä tulee hosuttua, jolloin asiat menevät helposti pieleen. Kun asenteena on se, että kaikelle on aikaa, ei itse luo kiirettä ja asiat usein sujuvat samassa ajassa tai jopa nopeammin kuin hosuen. Näin kiire ei myöskään tartu lapsiin.

Suosittelenkin kaikille hetkessä elämistä. Kannattaa miettiä, että onko niin vakavaa, vaikka ruoka ei olisikaan pöydässä tasan kello viisi. Jos et ehdi siivota ennen jumppaa, niin älä siivoa. Vietä mielummin mukava hetki lasten kanssa. Kiireessä riittää, että tekee vain sen, mitä on aivan pakko tehdä, muut asiat voi siirtää huomiseen tai viikonloppuun. Näin kaikkien päivä alkaa mukavemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...