Hyötykäyttöä kurpitsansiemenille

Kirjoitin aiemmin tällä viikolla kurpitsalyhdyn tekemisestä. Lyhtyä kaiverrettaessa on helppoa ottaa kiinteät osat talteen ruoanlaittoa varten. Usein höttöä oleva keskiosa heitetään pois siemenineen. Siemenille on kuitenkin paljon käyttöä, mikäli jaksaa nähdä hieman vaivaa.


Siemenet kannattaa irrottaa ja puhdistaa varovasti. Sen jälkeen ne laitetaan vedellä täytettyyn astiaan likoamaan vähintään vartiksi, mutta muutamakaan tunti ei ole liikaa. Liotuksen jälkeen huuhtele siemenet siivilässä. Tämän jälkeen voit päättää, mitä haluat tehdä siemenillä. Tässä muutama idea.





Paahdetut kurpitsansiemenet:

Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja lisää kurpitsansiemet joukkoon. Paista hetken aikaa ja lisää suolaa. Halutessasi enemmän makua, voit lisätä myös mustapippuria, paprikajauhetta, cayennepippuria tai jeeraa eli juustokuminaa. Kaada siemenet tämän jälkeen leivinpaperin päälle pellille ja paahda uunissa grillivastuksen alla, kunnes ne saavat väriä. Nauti pikkusuolaisena.


 Kurpitsansiementen säilytys kylvöä varten:

Jos haluat kasvattaa kurpitsoita perinteisellä tavalla, ota siemenet talteen jo edellisen vuoden sadosta. Siemenet ovat kypsiä, kun kurpitsa on valmis syötäväksi. Kuivata siemenet huolella. Itse annoin niiden kuivua ensin vuorokauden talouspaperin päällä ja sitten kuivatin niitä vielä varovaisesti kuivurissa. Siemenet ovat tarpeeksi kuivia, kun ne katkeavat napsahtaen. Säilytä siemenet viileässä, pimeässä ja kuivassa, kunnes tulee aika kylvää ne keväällä.




Nyt odotelenkin jo ensi kevättä ja kesää, kun pääsee kokeilemaan, että lähtevätkö omat kurpitsani kasvamaan. Samalla odotan innolla tulevaa kurpitsasaalista ja niitä ihania ruokia, joita niistä saa tehtyä. Kurpitsansiemenet nimittäin toimivat hyvin myös sosekeittojen pinnalla tuomassa ruokaan hieman rouskuvuutta. Lisäksi ne ovat erittäin ravintorikkaita ja terveellisiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...