Flunssan helpottajat

Kehäkukka
Iskihän se syysflunssa viimein minuunkin. Eilen illalla ihmettelin uupunutta oloani ja menin nukkumaan jo kahdeksan jälkeen kuopuksen kanssa. Yöllä nousi kuume ja aamulla alkoi kova yskä. Onneksi meillä on kotona aineksia itsetehtyihin flunssajuomiin, joten yritän nyt niiden avulla parannella oloani.

Kehäkukka-inkiväärijuoma:

2 tl kuivattuja kehäkukkia
peukalonpään kokoinen palanen inkivääriä
hunajaa

Keitä vettä ja lisää veteen yllämainitut ainekset. Anna hautua hetki ennen juomista. Kehäkukka on antiseptinen ja se hoitaa limakalvoja. Se myös vähentää tulehduksia ja parantaa vastustuskykyä. Myös inkivääri auttaa vilustumisen oireisiin ja helpottaa tulehdusta. Hunaja on loistava apu yskään. Sitä sanotaan usein luonnon omaksi antibiootiksi. 

Minttu
Basilika-minttujuoma

iso tukku tuoretta minttua
tuoretta basilikaa
hunajaa

Keitä vettä ja laita mintut ja basilikat veteen hautumaan. Minttu toimii myös flunssan karkoittajana. Basilikan voima on se tulehdusta vähentävissä ominaisuuksissa ja se myös hoitaa limakalvoja.

Olimme vielä harvinaisen onnekkaita siinä suhteessa, että saimme viime viikonloppuna naapurista todella hyvää suomalaista hunajaa, jota kelpaa nyt pistää flunssajuomien sekaan. Hunajaa kannattaa toki muutenkin nauttia flunssaisena, sillä se helpottaa oloa. Lusikallinen silloin tällöin tekee hyvää.

Suosittelen kokeilemaan ensin lääkkeetöntä flunssaoireiden lievitystä, mikäli tila ei ole niin vakava, että pitäisi mennä lääkäriin. Mikäli flunssan mukana tulee nuha, on nenäkannu aivan mahtava apu. Nenäkannu täytetään suolavedellä ja kannusta kaadetaan vettä toiseen sieraimeen, jolloin vesi pääsee kiertämään ulos toisen sieraimen kautta. Suolavesi vähentää limakalvojen turvostusta ja rasittaa niitä vähemmän kuin perinteinen niistäminen. 

Nyt vetäydyn takaisin täkkien alle juomaan teetä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...