Villiinny villiyrteistä

Villiyrttikausi alkoi tänä vuonna ajoissa ja minulla meni ohi muutama villiyrtti, jonka keruuaika menikin jo etelässä ohi. Olin odottanut innolla kotkansiipi-saniaisen versojen kasvua, sillä vielä kiemuralla olevat saniaisen alut ovat höyrytettynä kuin parsaa, mutta hernemäisemmän makuisia. Huomasin kuitenkin, että kyseiset saniaiset ovatkin jo tutuilla apajilla sen verran auki, että paras keruuaika meni jo sivu suun. Onneksi muita villiyrttejä ehtii keräämään vielä pitkälle kesään ja syksyyn.

Villiyrttiretken satoa


Viime vuonna tähän aikaan kasvit vasta aloittelivat kasvukauttaan, kun taas tänä vuonna peltokanankaali kukoistaa jo suurena ja litulaukan kasvu on myös hyvässä vauhdissa. Ensimmäiset voikukatkin odottavat jo keräämistä.

Viime vuonna haaveilin pihlajansilmuista, joissa on ennen avautumistaan voimakas karvasmantelinen maku. Pääsinkin niitä silloin keräämään ja nauttimaan niistä muun muassa pihlajansilmusokerin muodossa. Tänä vuonna odottelen innolla ruusun kukintaa ja sen terälehtien keräämistä. Ruususta saa tehtyä ihanaa kasvovettä sekä sitä voi vuohenputken tapaan laittaa ruokaan kuin ruokaan. Kaiken lisäksi ruusun terälehdet ovat niin tuoreena kuin kuivattunakin niin kauniita, että ne kaunistavat niin aamiaisannoksen kuin salaatinkin.

Litulaukka

Jos meinaat kokeilla tänä vuonna yhtä villiyrttiä, suosittelen kokeilemaan voikukkaa. Voikukkahillo maistuu koko perheelle ja ihanan aurinkoinen ulkonäkö piristää aamupuuron. Voikukan avautumattomista kukinnoista voi paistaa voissa pähkinäisen makuisen lisukkeen ruoalle ja voikukan juuri on keitettynä maukasta voimaruokaa.

Ihana villiyrttikausi on alkanut, joten villinny sinäkin villiyrteistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...