Villiinny voikukista

Olemme päässeet nauttimaan lämpimistä säistä ja niiden myötä myös luonto on puhjennut kukkaan, kirjaimellisesti. Olemme keskittyneet lasten kanssa keräämään pihalta voikukkia. Tiesitkö, että voikukista voi syödä niin lehdet, juuren kuin nuput ja kukatkin? Juuri tosin on hyvä kerätä vasta myöhemmin syksyllä. Nyt onkin lehtien, nuppujen ja kukkien sesonkiaikaa!

Voikukan lehdet käyvät hyvin salaattiin. Nuput puolestaan paistan voissa ja laitan kasvissosekeiton päälle tai salaatin sekaan. Itse kukkia kuivaan säilöön sekä teen niistä mehua, teetä ja hilloa. Alla on ohje aurinkoisen voikukkahillon tekoon.


Voikukan kukkia voi toki käyttää sellaisenaan, mutta niiden vihreät osat saattavat tehdä esimerkiksi hilloon hieman kitkerän maun. Siksi voikukasta on hyvä leikata tuoreena vihreät osat pois ennen hillon valmistusta. 

Voikukkahillo:
 • noin litra voikukkia
 • litra vettä
 • 4 dl hillosokeria
 • 2 dl sokeria
 • 1 sitruuna
Aloita hillon valmistaminen keräämällä voikukkia noin litran verran ja erottele keltaiset osat erikseen. Laita voikukkien terälehdet lasikannuun ja kaada päälle kiehuvaa vettä noin litran verran. Laita päälle kansi ja anna tekeytyä jääkapissa noin vuorokauden verran.

Kaada puolet voikukkamehusta ja muut ainekset kattilaan ja anna seoksen kiehua pienellä lämmöllä. Hillon valmistumiseen menee n. 20 minuuttia. Voit testata hillon koostumuksen laittamalla keittämisen alussa jääkaappiin lautasen. Kun epäilet hillon olevan valmista, laita pieni määrä seosta lautaselle ja takaisin jääkaappiin. Mikäli voit hetken kuluttua vetää viivan hillon keskelle ilman, että viiva katoaa, on hillo valmista. Hillo pysyy keittämisen ajan melko juoksevana, mutta kovettuu jääkaapissa.


Kaada valmis hillo puhdistettuihin astioihin ja säilytä jääkaapissa. Nauti esim. jogurtin tai puuron kanssa tai sekoita hilloa jälkiruokiin tai kokeile sitä esimerkiksi skonssien päällä.

Myös lapset tykkäävät herkutella voikukkahillolla!

3 kommenttia:

 1. Siis mitenkä tuo hillosokerin määrä menee? 2dl ja 4dl? Tätä kiinnostaisi kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan 4 dl hillosokeria ja 2 dl sokeria. Korjasin myös tekstiin. Sokerin määrissä oli melko suurpiirteinen, joten pelkkä hillosokerikin käy.

   Poista
 2. "Voikukkahunaja" on mielettömän hyvää. Kiitos vinkeistä.

  VastaaPoista

Sunnuntaipäivän joogaretriitti

Kaverini huomasin muutama kuukausi sitten facebookissa ilmoituksen, että tälle sunnuntaille oli neljän tunnin minijoogaretriitissä vapaana ...