Loppusyksyn samettinen kurpitsakeitto


Sain ihanilta naapureilta itse kasvatettuja kurpitsoja, kuten joka vuosi. Kesäkurpitsojen lisäksi paketissa oli mukana muhkea talvikurpitsa. Kurpitsa on yksi omista syksyn lempikasviksistani, sillä se on käytössä niin monipuolinen.

Tällä kertaa kurpitsasta tehtiin samettista kurpitsakeittoa, kurpitsapiirakkaa ja siemenet toki paahdettiin. Nyt jaan teille ihanan raikkaan, samettisen kurpitsakeiton ohjeen. Itse laitan ruokaa aina aika suurpiirteisesti, joten tämän ohjeen kanssa ei ole niin vakavaa, vaikka ohjetta muokkaisikin omiin tarpeisiin tai jos jokin ainesosista puuttuu.


Kun valmistaa ruokaa kurpitsasta, on toki aluksi koverrettava kurpitsa. Helpoiten se käy halkaisemalla koko kurpitsa, jolloin siemet on helppo ottaa talteen. Tämän jälkeen kurpitsan liha irrotetaan veitsen ja lusikan avulla.

Samettinen kurpitsakeitto:

3 jauhoista perunaa
kurpitsaa (itsellä oli n. litra)
Iso porkkana tai muutama pieni porkkana
1 sipuli
4 kynttä valkosipulia
2 liemikuutiota
muutama desi luomu appelsiinimehua
Sitruunalla maustettua tuorejuustoa (esim. Viola)

Pilko ja kuori peunat, porkkana ja sipulit. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita öljytilakassa. Lisää juurekset ja kesäkurpitsa sekä vettä sen verran, että ainekset peittyvät juuri ja juuri. Lisää liemikuutiot. Anna kiehua pienellä lämmöllä, kunnes ainekset ovat pehmenneet. Poista tarvittaessa nestettä pienellä mukilla. Lopuksi lisää appelsiinimehu sekä tuorejuusto. Soseuta keitto sauvasekottimella ja nauti paahdettujen kurpitsansiementen kanssa.

Kurpitsan kovertaminen on iso homma

Paahdetut kurpitsansiemenet
 

Puhdista kurpitsansiemenet kovertamisen jälkeen kurpitsan rihmastoista ja huuhtele tarvittaessa siivilässä. Laita pannulle tilkka öljyä ja paahda siemenet siinä, kunnes niiden pinta saa kauniin, ruskean värin. Laita kangaspyyhkeen päälle ja hiero siemeniä kevyesti pyyhkeellä, jotta se imee liian öljyn pois. Ripottele hieman suolaa (esim. villiyrttistä suolaa) ja nauti!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...