Innostuin mökillä keräämään mäkukuismaa ja särmäkuismaa, kun sattumalta niitä löysin sankoin joukoin. Mieleeni muodostui heti ajatus mäkikuismasalvasta, jota voisi käyttää ihon pieniä ruhjeita ja hyönteisten pistoja hoitamaan. Mäkikuisma tunnetaan antibakteeristen ja tulehduksia lievittävien ominaisuuksiensa vuoksi. Sen käytössä kannattaa vain olla varovainen, sillä iho saattaa mäkikuismavalmisteiden käytön jälkeen reagoida herkästi auringonvalon kanssa.
Mäkikuisma on melko helppo tunnistaa sen keltaisten kukintojen ansiosta. Kun kukintoa hieroo varovaisesti sormien välissä, värjää se sormet yllättäen ruosteenpunaiseksi/violetinpunaiseksi. Mäkikuisman voi helposti sekoittaa särmäkuismaan, sillä niiden väliset ulkonäköerot ovat niin pieniä. Itsehoitotuotteisiin ei kuitenkaan ole niin vakavaa, jos lajit sekoittaa, sillä niiden tehossa ei ole paljoakaan eroa. Itse asiassa ennen vanhaan niitä ei luultavasti edes erotettu toisistaan, joten niitä on käytetty molempia mäkikuismana. Itse poimin niitä iloisena sekaisin, sillä molempia esiintyi samassa paikassa.
Mutta takaisin salvaan. Salva valmistuu mäkikuisman ja särmäkuisman öljyuutoksista ja mehiläisvahasta. Öljyuutoksista olen kirjoittanut aiemminkin kehäkukkaöljyn yhteydessä, jolloin valmistin myös kehäkukkasalvaa. Nyt ajatus on sama. Ensin tehdään öljyuutos kuivatuista mäkikuismasta ja särmäkuismasta ja sitten valmistetaan siitä salvaa. Öljyksi valitsin ihoa hoitavan hamppuöljyn ja toiseksi öljyksi avocadoöljyn.
Mäkikuismaöljyn valmistus
Valmista ensin öljyuutos. Laita sitä varten kuivatut mäkikuismat ja särmäkuismat metalliastiaan ja kaada niiden päälle valitsemaasi öljyä. Itse laitoin noin puolet hamppuöljyä ja puolet avocadoöljyä. Kuismien tulisi peittyä kokonaan öljyyn tai voit vaihtoehtoisesti painella niitä öljyyn sen tekeytyessä liedellä. Nosta astia vedellä täytetyn kattilan päälle. Anna veden poreilla pienellä lämmöllä ja anna seoksen tekeytyä vesihauteessa muutaman tunnin ajan.
Toinen vaihtoehto on tehdä öljyuutos laittamalla mäkikuismat ja särmäkuismat lasipurkkiin, joka täytetään öljyllä. Purkkia säilytetään aurinkoisella ikkunalaudalla muutamasta viikosta kuukauteen. Toiset käyttävät purkissa kantta, toiset harsokangasta purkin suulla. Tämä vaihtoehto on ehdottomasti perinteisempi ja ekologisempi, sillä se ei kuluta sähköä. Toisaalta olen usealta taholta kuullut, että erä pilaantuu helpommin tällä tavalla valmistettuna eli öljy pääsee härskiintymään jossain prosessin vaiheessa. Siksi suosin ensimmäistä tapaa ja onhan se myös nopeampi eli ei tarvitse odottaa viikkokaupalla, että pääsee valmistamaan salvan. Itselleni on jo kamala odottaminen, kun täytyy kuivattaa kasvit ennen niiden käyttöä. Toki myös tuoreista kasveista voi tehdä uutoksia, mutta niiden sisältämän veden vuoksi pilaantumisriski taas kasvaa.
Molemmissa tavoissa seuraava vaihe on seoksen siivilöiminen harsokankaan tai vaikka suodapinpussin läpi toiseen astiaan. Tämän jälkeen pääsee valmistamaan itse salvan.
Mäkikuismasalvan valmistus
Mäkikuismaöljyn lisäksi tarvitset salvan valmistamiseksi ainoastaan mehiläisvahaa. Mittaa kattilaan 8 - 9 osaa öljyä ja 1 osa mehiläisvahaa. Öljyn ja mehiläisvahan suhde vaikuttaa tuotteen lopulliseen koostumukseen eli mitä enemmän mehiläisvahaa tuotteessa on, sitä kovempaa salva on. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä niin, että mehiläisvaha sulaa öljyn sekaan. Sekoita seos hyvin ja kaada purkkeihin jäähtymään. Merkitse purkkiin tuotteen nimi ja valmistusajankohta.
Minulla valmistui yhteensä 12 purkkia salvaa, mutta nyt sitä riittääkin sitten koko vuodeksi kerralla.
Minulla valmistui yhteensä 12 purkkia salvaa, mutta nyt sitä riittääkin sitten koko vuodeksi kerralla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti