Shampooton hiustenpesu

En ole pessyt hiuksiani yli kymmeneen vuoteen nestemäisillä shampoilla, enkä nyt useaan kuukauteen enää edes shampoolla. Ja ei, hiukseni eivät haise pahalle tai näytä huonokuntoisilta. Itse asiassa koen, että päänahkani ja hiukseni voivat paremmin kuin koskaan. 

Bikarbonaattisooda
Sooda pesee hiukset puhtaaksiAlunperin siirryin palashampoiden käyttöön käytännön syistä. Tuntuu turhalta maksaa vedestä ja sitä myöten säilöntäaineista, kun saman pesutehon saa palamuodossa ja palashampoo kulkee kätevästi myös matkoilla mukana. Samalla halusin päästä lopullisesti eroon silikoneista, joita monista nestemäisistä shampoista löytyi (vaikka jo silloin löytyi myös silikonittomia tuotteita). Palashampoita on kuitenkin monenlaisia. Toiset sisältävät esimerkiksi sodium lauryl sulfatea, jota käytetään sen voimakkaan pesutehon ja vaahdonmuodostusominaisuuksiensa takia, mutta samalla se saattaa aiheuttaa ihoärsytystä, joten palashampoon valinnassa saa olla tarkkana. Miksi siis ottaa riskiä ihon hyvinvoinnin vaarantumisesta? Vuosia olin shampoopalojen suuri ystävä ja olen edelleenkin, mutta ainoa ongelma niissä oli se, etten koskaan muistanut tilata/ostaa ajoissa uutta ja sitten piti kärvistellä ilman shampoota, kunnes tilaus saapui postiin.


Tänne ei myrkkyjä, kiitos!
Alkukeväästä kokeilin hiustenpesuun Meine Basea. Se on jalkakylpysuola, joka toimii pesutehonsa vuoksi loistavasti myös hiustenpesussa. Sen ongelma on kuitenkin sama kuin muissakin valmiissa tuotteissa. Niitä pitää muistaa ostaa. Meine Basen inci-listaa eli luetteloa tuotteen sisällöstä katsellessani huomasin, että sen pääraaka-aine on sodium bicarbonate eli vanha tuttu ruokasooda. 

Tavallinen ruokasooda pääsi hiustenpesutestiin puolivahingossa, sillä mökille lähtiessä Meine Base -tilaukseni ei ollut ehtinyt tulla postiin ja ajattelin selvitä viikon pelkällä vesipesulla. Neljäntenä päivänä letti alkoi kiiltää siinä määrin, että oli pakko turvautua mökkipaikkakunnan pikkukauppaan ja hakea purkki ruokasoodaa. Mökkisaunassa tein pienestä määrästä soodaa ja vettä tahnan, jota hieroin päänahkaan. Ja kas kummaa, huolellisen huuhtelun jälkeen hiukset olivat taas puhtaat ja ilmavat. Jos asiaa miettii maalaisjärjellä, käytän ruokasoodaa siivouksessa imemään kosteutta ja rasvaa, joten miksi se ei imisi rasvaa myös päänahasta. 

Monet shampootonta elämää viettävät huutelevat hiuksensa lopuksi etikalla, joka happamuudellaan tasapainottaa emäksisen soodan vaikutusta. Toiset pesevät hiuksensa soodan sijasta ruisjauholla tai kananmunalla. Ja lopuksi mielikin on parempi, kun ei tarvitse miettiä, että mitä myrkkyjä omasta pesuvedestä pääsee mökkijärveen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...