Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan!
Monelle voikukka on yksi helpoista tunnistettavista villiyrteistä, mutta harva muistaa käyttää hyödykseen sen juurta. Juuren keräämiseen paras aika on keväällä tai myöhään syksyllä. Kun voikukka alkaa kukkia, menee sen voima kukkimisen ylläpitoon ja juuren ravinnepitoisuus heikkenee. Kesällä juuri on puisevampi ja sitkeämpi.

Kannattaa muistaa, että kasvien juurten kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten niitä saa kerätä vain maanomistajan luvalla. Itse keräsin voikukan juuria kuokalla kasvimaan reunalta. Kuokka on hyvä keruuapuri, sillä se ei niin helposti vahingoita tai katkaise juurta.


Juuren keräämisen jälkeen se on hyvä pestä ja tarvittaessa kuoria. Itse ajattelin ensin grillata voikukan juuret illalla muiden grilliruokien ohessa, mutta muutinkin mieltäni ja leikkasin juuren siivuiksi ja kuivasin sen.

Mikäli juurta ei kuivaa, voi sen grillaamisen lisäksi mm. keittää ja käyttää muiden juuresten tapaan. Kuivattuna voikukan juurta voi käyttää niin ikään pataruokien höysteenä, mutta siitä voi myös keittää kofeiinitonta kahvin korviketta.

Nyt alkaa olla viimeiset hetket kerätä juurta ennen syksyä, joten kannattaa hyödyntää tilaisuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...