Ruusu-mustikkapiirakka

Joskus, etenkin talvisin, iskee vastustamaton makeanhimo, mutta ei jaksaisi erikseen lähteä kauppaan. Eilen oli juuri tällainen päivä ja etsin kaapeista aineksia, joista saisi jotain hyvää aikaiseksi. Pakkasesta löytyi piirakkapohja ja jääkapista kermaa ja kananmunia, joten siitä se ajatus sitten lähti.


Piirakka valmiina uuniin


Ruusuisen mustikkapiirakan voi valmistaa myös pelkäksi ruusupiirakaksi. Tällöin kannattaa laittaa kuivatut ruusun terälehdet n. 2 dl kermaan ja jääkaappiin likoamaan edellisenä päivänä. Luonnollisesti mustikat jäävät myös tässä versiossa pois.

Muista kerätä ruusun terälehdet aina puhtaalta paikalta ja anna niiden kuivua ilmavasti ennen käyttöä. Säilytä mieluiten tummassa lasipurkissa.

Eri ruusujen terälehtiä kuivumassa

Ainekset:
  • piirakkapohja
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl täysmaitoa
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl kuivattuja ruusun terälehtiä
  • 2 dl mustikoita

Myönnettäköön tässä vaiheessa, että en itse mitannut aineksia, sillä tykkään kokkailla sormituntumalla. Tämän vuoksi voit huoletta myös muokata ohjetta.

Nosta piirakkapohja sulamaan n. 1 h ennen leipomisen alkua. Kun piirakkapohja on sulanut, painele se pyöreän vuoan pohjalle ja reinoille ja esipaista uunissa noin 175 asteessa n. 10 minuuttia.

Pohjan paistuessa valmista täyte. Sekoita kulhoon täysmaito ja kerma (ja jos teet pelkän ruusupiirakan, niin kerman seassa myös ruusun terälehdet). Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja sokeri sekä vatkaa joukkoon kananmunat.


Ruusu maustaa niin makeat kuin suolaiset leivonnaiset


Nosta piirakkapohja uunista ja kaada täyte pohjan päälle.  Sirottele päälle jäiset (tai tuoreet) mustikat ja ruusun terälehdet (ellet ole lisännyt niitä jo kerman joukossa). Painele kuivia ruusun terälehtiä hieman, jotta se uppoavat seokseen, eivätkä kärähdä uunissa.

Anna paistua 175-200 asteessa n. 45 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua, laita piirakan päälle silikoninen leivonta-alusta tai foliota. Itselläni piirakka jäi hieman löysäksi vielä paistamisen jälkeen, mutta se hyytyi yön yli jääkaapissa. En siis päässyt vielä sunnuntaina nauttimaan piirakasta, mutta maanantaina se maistui entistä paremmalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...