Katajainen pyykkietikka ja/tai yleispuhdistusaine

Kirjoitin joskus itsetehdystä etikkaisesta ja appelsiinisesta yleispuhdistusaineesta. Nyt hyödynsin samaa ideaa katajaiseen pyykkietikkaan. Pyykinpesussa martatkaan eivät suosittele käytettäväksi huuhteluainetta, vaan etikkaa huuhteluaineen sijaan. Etikan tuoksu on kuitenkin melko tymäkkä, joten siihen on käyttömukavuuden kannalta kiva saada joukkoon muutakin tuoksua.

Katajaista pyykkietikkaa


Etikkaan voi toki lisätä tuoksuksi eteerisiä öljyjä, mutta niitä tarvitsee yllättävän paljon etikan ominaistuoksun peittämiseen. Astetta halvemmalla pääsee liottamalla etikassa appelsiininkuoria, kuten tein aiemmin yleispuhdistusaineen kanssa. Silloin appelsiinin tuoksu peittää melko tehokkaasti etikan tuoksun. Mutta mahdollisuudet ovat itse asiassa rajattomat. Nyt kokeiluun pääsi kataja.

Ennen katajan keräämistä, muista, että siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Itse keräsin katajan uusia versoja, jotka olivat vaaleanvihreitä ja pehmeitä. Täytin lasipurkin niin täyteen katajaa kuin mahdollista ja kaadoin päälle väkiviinaetikkaa. Sitten kansi kiinni ja seos tekeytymään pimeään paikkaan vähintään kahdeksi viikoksi.


Katajan keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa

Seosta voi valmiina laimentaa vedellä sekä pyykkietikka- että yleispuhdistusainetarkoitukseen. Tällöin voi käyttää vettä esim. 50 % ja etikkaa 50 %. Laimenna seos kuitenkin vasta sitten, kun se on ensin tekeytynyt katajan kanssa. Voit suodattaa katajan oksat pois valmiista seoksesta. Itse annan niiden olla purkissa myös käyttöönoton jälkeen.

Siivouskäytössä kannattaa huomioida, ettei etikka sovellu kaikkien pintojen puhdistukseen, kuten aiemmasta ohjeesta ilmenee. Ainakin marmoriset ja aluiiniset pinnat eivät tykkää hyvää etikasta. 


Myös mänty sopii pyykkietikkaan

Katajan lisäksi kannattaa kokeilla etikkaseokseen mm. mäntyä ja kuusta. Niistäkin suosittelen käyttämään kerkkiä ja uutta vuosikasvua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...