Syötävistä kukista

Ruoan maku on tärkeintä, ei sillä ulkonäöllä niin väliä ole. Paitsi joskus on kiva, että ruoka myös näyttää kauniilta. Tänä kesänä olenkin innostunut laajentamaan syötävien kukkien käyttämistä ruoassa. Usein ne ovat sekä kauniita, että tuovat ruokaan hieman uudenlaista makua.

päivänkakkara kurjenkello ruusu horsma
Päiväkakkaroista, horsman kukista, kuljenkelloista ja ruusun lehdistä tulee näyttävä koriste kakun päälle

Toisin kuin usein kuvitellaan, kukat maistuvat usein melko salaattisilta. Ulkonäkön puolesta niitä kuvittelisi käytettävän ennemminkin jälkiruoissa, mutta itse asiassa kukilla on sijansa myös muussa ruoanlaitossa. Jopa salaattisekoituspusseista löytyy orvokkia, joten mitä, jos sinäkin kokeilisit ensi kerralla joitain seuraavista ehdotuksista?

Ruusu on monipuolinen kukka. Se maistuu hyvältä niin suolaan kuin sokeriinkin sekoitettuna. Sen terälehdillä koristelee kakut ja leivokset. Lisäksi ruusun hienostunut maku sopii erinomaisesti sekä kerman kanssa että suolaisissa ruoissa esimerkiksi jasmiiniriisin seassa.


Kehäkukka on yksi lempikukistani ihonhoidossa. Se sopii kuitenkin myös sekä salaattiin että moniin pataruokiin. Lisäksi sen terälehtiä voi käyttää värjäämään ruokaa sahramin tapaan.

Kehäkukka

Ruiskaunokit miellän perinteisiksi suomalaisiksi kesäkukiksi, joita kasvatan tänä kesänä myös syötäviksi kukiksi. Ajatuksena olisi kuivattaa niitä ja koristella itsenäisyyspäivän herkut sen terälehdillä. Toki ruiskaunokki kuten muutkin kaunokit koristavat myös salaatin voimakkailla väreillään.

Ruiskaunokki

Kurpitsojen kukat ovat herkkua salaatin seassa, mutta kannattaa kokeilla myös niiden friteeraamista. Toki ne sopivat myös keittoihin ja pataruokiin.

Kurpitsankukka

Päivänkakkaran maku on yllättävän raikas. Itse koristelen sillä kakkuja, mutta se sopisi itse asiassa paremmin salaatin sekaan. Päivänkakkaraa muistuttavan peltosaunion maku ei ole mielestäni yhtä raikas. Peltosaunion erottaa päivänkakkarasta sen tillimäisistä lehdistä. Sen sijaan peltosaunion sukulainen kamomillasaunio on herkullinen ja monille tuttu kamomillateestä. Myös pihasaunio on hyvän makuinen. Pihasaunio on kuin peltosaunio, mutta siinä ei ole valkoisia terälehtiä. Pihasaunio maistuu ananakselle ja sopii hyvin jälkiruokiin suklaan tai mansikoiden kaveriksi. 

Kamomillasaunio

Kannattaa kokeilla myös kellokukkia. Ne ovat näyttäviä ruoan seassa. Kissankellot ja harakankellot kaunistavat kesäisiä annoksia ja ne maistuvat sopivan miedoille. En kuitenkaan suosittele niitä voimakkaan ruoan kanssa, sillä niiden oma maku katoaa helposti mausteisen ruoan sekaan.

Kurjenkellot sopivat hunajan ja rahkan kanssa


Yllä ovat omat suosikkini syötävistä kukista. Toki niitä on paljon muitakin. Kannattaa rohkeasti kokeilla syötäviä kukkia yllättävälläkin tavalla ruoanlaitossa. Muistakaa kuitenkin, että syötäviin kukkiin pätee sama sääntö kuin muihinkin villiyrtteihin: älä poimi, ellet tunnista niitä sadan prosentin varmuudella.

Syreeninkukkia


Lopuksi vielä muutama pihakukkatärppi: kokeile pelargonian kukkia koristeena kekseihin ja leivonnaisiin. Samoin tulppaanien terälehdet sopivat niin leivontaan kuin salaatteihinkin. Muista kuitenkin, että tulppaanien muut osat ovat myrkyllisiä, joten poimi vain kukkien terälehdet ja nekin vasta toisena kasvuvuotena. Samaten syreenien kukat kannattaa ottaa talteen leivontaa, mehun keittämistä, syreenisokeria ja suolaisia ruokia varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...