Vinkkejä villiyrttien keräykseen

Lämpimät ilmat ja mahtavat säät ovat saaneet minut aktivoitumaan villiyrttien keräämisessä. Oman puuhailun ohessa olen pitänyt villiyrttikursseja ja niistä inspiroituneena ajattelin kirjoittaa myös lukijoilleni muutamia vinkkejä villiyrttien keräämiseen. Tämä on hyvin tiivistetty tietopaketti, joten tässä on muutamia huomioitavia yleisasioita keräämiseen liittyen.Mistä villiyrttejä voi kerätä?

Villiyrttejä kasvaa kaikkialla, jopa kaupunkien keskustoissa. Ensisijaisesti villiyrttejä tulisi kerätä ainoastaan puhtailta paikoilta. Mitä syrjemmässä, sitä parempi. Kaupungissa ei kuitenkaan pääse kovin kauas liikenteestä, joten kannattaa käyttää omaa harkintaa keräyspaikan suhteen. Tiestä olisi hyvä olla matkaa vähintään 50 - 100 metriä, valtatiestä vähintään 200 metriä. Jos tien ja keräyspaikan välillä on metsää, estää se jonkin verran saasteiden kulkeutumista. Täytyy muistaa myös, ettei toisten pihoilta voi mennä keräämään ilman lupaa.

Mitä ja miten villiyrttejä kannattaa kerätä?

Kerääminen perustuu aina sataprosenttiseen kasvin tunnistamiseen. Jos et tunnista kasvia, älä kerää sitä. Se, mitä villiyrttejä haluat kerätä, perustuu toki omiin mieltymyksiisi, mutta suosittelen olemaan avoimin mielin ja maistelemaan jo metsässä niitä kasveja, joita voi syödä raakana. Pääsääntöisesti alkukaudesta eli keväällä ja alkukesästä kerätään silmuja, nuoria lehtiä ja kokonaisia nuoria kasveja. Kukinnan alettua kesällä, kannattaa keskittyä kukintojen keräämiseen ja syksyllä voi kerätä kasvien syötävät juuret. Toki toiset kasvit tekevät uutta kasvustoa koko kauden ajan eli esim. vuohenputkikasvuston niittämällä saat taas uusia tuoreita kasveja. Kerääminen kannattaa aloittaa helposti tunnistettavista lajeista ja laajentaa omaa osaamistaan pikku hiljaa.


Kasvit kerätään koriin tai paperikassiin. Etenkin helteellä kasvit nuupahtavat helposti, joten kannattaa laittaa koriin kostea liina, johon käärit keräämäsi villiyrtit, jotta saat ne tuoreemman oloisina kotiin saakka. Mikäli keräät muutakin kuin yhden kerran salaattiainekset, kannattaa harkita eri kasvien keräämistä eri pusseihin. Näin ollen niiden jatkokäsittely on helpompaa.

Keräämisessä voi käyttää apuna pieniä saksia ja veistä. Näin saat kerättyä villiyrtit siististi ja muuta kasvustoa vahingoittamatta. Kasveista kerätään vain käytettävät osat, jotta muu kasvi saa jatkaa rauhassa kasvuaan. Villiyrttejä kerätään vain vähän yhdestä paikasta ja luonto jätetään muutenkin koskemattoman näköiseksi. 

Miten villiyrttejä käytetään?

Villiyrttejä voi käyttää muun muassa tuoreena, kuivattuna, pakastettuna, keitettynä, paistettuna, haudutettuna ja uutettuna. Villiyrttejä voi nauttia salaattina, teenä, juuria juuresten tapaan, mausteena, lisukkeena. Kannattaa rohkeasti kokeilla villiyrttien lisäämistä eri ruokiin. Ne ovat usein erittäin vitamiinirikkaita ja pienelläkin määrällä saa helposti monipuolistettua ruokavaliota. 

Suosittelen lukemaan alan kirjallisuutta, villiyrteistä on kirjoitettu monta kattavaa opusta, ja tutustumaan villiyrtteihin tarkemmin ennen ensimmäistä keräyskertaa. Voit myös osallistua kurssille. Usein kurssilla pääsee hyvään alkuun keräämisen kanssa ja saat hyvät lähtötiedot keräämisen aloittamiseen. Mukavia keräyshetkiä kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...