Omavaraisuuden kehittäminen: miksi se kannattaa?

On taas aika päivitellä kuulumisia omavaraisuuden suhteen. Viime kuussa suunnitelmat olivat valmiina, mutta käytännön toteutus oli vielä melko vaiheessa. Nyt olen jo päässyt vauhtiin kylvöjen kanssa sekä päässyt aktiivisesti keräämään villiyrttejä.


Vadelmapensaat ovat jo nupuilla


Alun perin suunnittelin, että meidän pitäisi hankkia maksimissaan nelisen kasvatuslaatikkoa lisää. Nyt niitä on hankittu kahdeksan lisää ja muutama pitää ainakin vielä hankkia. Maahan ollaan saatu laitettua porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta, härkäpapua, hernettä, pinaattia, kehäkukkaa, laventelia ja kaunopunahattua. Sisällä odottaa vielä itämässä oleva talvikurpitsa ja lisää rohdoskukkia sekä syötäviä kukkia. Perunaakin pitäisi saada laitettua, mutta säästän sen suosiolla toukokuun lopulle. 

Minttu on lähtenyt hyvään kasvuun

Kevät on edennyt vauhdilla ja olenkin päässyt päivittäin keräilemään villiyrttejä. Vielä ne kaikki menevät suoraan luonnosta ruokapöytään, mutta pian pitäisi alkaa keräämään myös säilöttäväksi ja kuivattavaksi. On mahtavaa, että ruokaa saa jo suoraan omasta pihasta. Päivittäin käytössä ovat ainakin vuodenputki ja poimulehti, mutta myös voikukkia (nuppuja ja lehtiä) on jo päästy käyttämään.


Mutta itse asiaan eli miksi omavaraisuuteen kannattaa pyrkiä? Itse koen, että jopa pienimuotoisessa omavaraistelussa pääsee tarkastelemaan kattavasti ruoan valmistusprosessia ja koko matkaa luonnosta pöytään. Itse kasvatettua ja kerättyä ruokaa on mukava syödä, sillä tietää tarkasti, miten ruoka on kasvatettu. Voi olla varma siitä, että se on luomulaatuista. Myös ruoan kerääminen on hauskaa ja lievittää tehokkaasti stressiä, kuten muukin luonnossa oleskelu.

Myös muiden tuotteiden kuin ruoan valmistaminen on antoisaa, sillä myös silloin voi olla varma siitä, mitä tuotteet todellisuudessa sisältävät ja miten paljon/vähän ne kuormittavat luontoa. Omilla valinnoilla pääsee konkteettisesti vaikuttamaan oman ekologisen jalanjälken kokoon.

Ja onhan siinä toki myös kustannusnäkökulma eli itse tuotettuna ruoan ja esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden hinta jää huomattavasti pienemmäksi kuin muualta hankittuna. Etenkin villiyrtteily on pelkkää säästöä, sillä ruokaa saa oman jaksamisen puitteissa kerättyä päivittäin ja se on täysin ilmaista. Samalla tuöee hoidettua päivän liikunta.

Jos mietit, että uskallatko kokeilla omavaraisteulua, niin suosittelen aloittamaan pienistä valinnoista. Harma pystyy suomaan siirtymään täysin omavaraiseksi, mutta pienikin muutos siihen suuntaan antaa varmasti paljon enemmän kuin ottaa ja matkan varrella oppii roppa kaupalla uutta.

Täältä pääset vielä kurkkaamaan, miten muilla bloggaajilla menee:
Maatiaiskanasen elämää
Korkeala
Kiireetön elämä
Korpikiven tupa
Rakkautta ja maan antimia
Riippumattomammaksi
Harmaatorppa
Kah-villakoira



4 kommenttia:

  1. Tuo kuulostaa niin tutulta; aiottu kasvimaa/laatikot eivät koskaan ole tarpeeksi ja laajenemisen tarve on heti käsillä :)

    VastaaPoista
  2. Villiyrtteihin pitäisikin perehtyä paremmin!Luonnon ilmaisia antimia. :)

    VastaaPoista
  3. Olet täysin oikeassa tuosta omavaraisuudesta. Jokainen pienikin asia on sitä jotain. Kun on ottanut sen ensimmäisen huomaa tehneensä kohta toisen ja jossain vaiheessa huomaa, että polku on niin pitkä ettei täydellisyyteen pääse. Ihana nähdä se, että olet itsellesi asian suhteen armollinen. Puutarha on kanssa sellainen joka leviää jollain ihme kertoimella vaikka kuinka laskee mikä "riittää" niin hetken päästä sekään ei riitä.

    VastaaPoista
  4. Khih, joteknin nuo laatikot tuppaavat lisääntymään, mutta sehän ei haittaa ollenkaan :) Villiyrtteihin pitäisi itsenikin perehtyä paremmin. Osaan käyttää vain nokkosta...
    Kivaa viikonloppua <3

    VastaaPoista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...