Julkaisin viime viikolla perheemme luotto-ojeen lehtisiman valmistukseen. Tänään valmistimme puolestaan toista vappuista perinneruokaa eli kohomunkkeja. Kohomunkit muistuttavat perinteisiä munkkeja oikeastaan vain valmistustavan perusteella. Itse taikina muistuttaa kuitenkin enemmän tuulihattuja, mutta kohomunkeissa on hienostunut sitruunainen maku.
Äidin kohomunkit:
- 75 g voita
- 1,5 dl vettä
- 2 tl sokeria
- 1,5 dl vehnäjauhoja,
- 1 luomusitruunan kuori
- 2 kananmunaa
Laita pieneen kattilaan paistoöljyä ja anna öljyn kuumentua hetken. Kokeile pienellä koe-erällä, koska öljy on valmista. Tarpeeksi kuuma öljy alkaa poreilla, kun sinne lisää taikinaa, mutta munkit eivät kuitenkaan tummu hetkessä. Säätele tarvittaessa öljyn lämpötilaa paiston edetessä. Kohomunkit nousevat pintaan, kun ne ovat paistuneet hetken, mutta niiden paistamista kannattaa jatkaa vielä senkin jälkeen hetken ajan, jotta sisus ei jää raa'aksi.
Nosta valmiit munkit paperin päälle hetkeksi ja kierittele ne vielä lämpimänä sokerissa.
Kohomunkit kuuluvat omissa mielikuvissani vappuun, mutta miksei niitä voisi tehdä muulloinkin ihan vaan siitä ilosta, että ne maistuvat mahtavilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti