Meillä on lapsuudenkodissa juotu aina vappuisin mustaherukan lehdistä tehtyä simaa. Ihmettelin aina, että miksi muiden sima maistui oudolta, kunnes minulle vasta lähempänä aikuisikää selvisi, että kaikki eivät juokaan lehtisimaa. Lehtisimassa on tavallista simaa hienostuneempi maku ja se sopii hyvin myös raikkaaksi kesäjuomaksi. Se onkin oivallista villiyrttijuomaa.
Sima valmistuu |
Marsalkan shampanja:
- muutama litra kuivattuja mustaherukan lehtiä (kesällä voi myös käyttää tuoreita, mutta lisää niitä silloin enemmän)
- n. kilo sokeria
- kaksi isoa luomusitruunaa
- vettä
- peukalonpään kokoinen nokare hiivaa
- 10 litran ämpäri
Täytä ämpäri puolilleen mustaherukan lehtiä. Paloittele päälle sitruunat ja kaada niiden päälle vajaa kilo sokeria. Täytä ämpäri kiehuvalla vedellä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja sekoita ainekset hyvin. Anna tekeytyä vuorokauden verran huoneenlämmössä. Pullota sima ja anna käydä vielä n. viikon verran kylmässä. Nauti säästellen. Vaarana on, että tämä herkku katoaa hetkessä parempiin suihin.
Juoman nimi muuten juontuu siitä, että se on kuulemma ollut marsalkka Mannerheimin lempijuomaa. Enkä yhtään ihmettele, sillä se on myös omaa lempijuomaani, jonka valmistusta odotan aina koko talven.
Kiitos, aivan ihana vinkki!
VastaaPoistaOlepa hyvä. Nyt jos tekee, niin ehtii sopivasti valmistua vapuksi.
Poista