Kestävää joulua!

Taas on koittanut se aika vuodesta, kun ihmiset tuskailevat joululahjojen paketoinnin kanssa. Joulun aikaan syntyy valtavasti jätettä lahjapapereista. Lahjapapereita kun ei saa heittää paperinkeräykseen, vaan ne ovat sekajätettä. 


Hyvä vaihtoehto perinteisille lahjapapereille on ruskea kartonki tai ruskea paperi, joka siististi lahjan ympärille paketoituna ja kauniilla nauhalla sidottuna on yksinkertainen ja kaunis. Myös vanhoja sanomalehtiä voi käyttää paketoimiseen. Niistäkin saa loihdittua yksinkertaisen kauniita paketteja. Meille tuttu tapa on myös uusiokäyttää vanhoja lahjapapereita ja etenkin lahjapusseja.

Tänään lahjapapereita etsiessäni en löytänytkään mitään suunnitelmieni mukaista, joten päätin kokeilla kankaisia kesto"papereita". Kankaana käytin vanhoja jouluverhoja, joista kanttasin reunat ompelukoneella. Lopputulos miellytti sekä silmää, että helpotti paketoinnista syntyviä ekologisia omantunnontuskia. Kankaiset paketit nimittäin kestävät vuodesta toiseen.


Kankaan mitoituksessa kannattaa huomioida, että koska paketti olisi hyvä sitoa ilman teippiä, tulee kankaan olla riittävän kokoinen, jotta sen saa taiteltua siististi lahjan ympärille. Perinteisissä lahjapapereissa on voinut käyttää hieman pienemmän palasen, sillä sen taitoksia on voinut teippailla yhteen.

Kankaisella lahjapaperilla paketoiminen vaatii harjoitusta.

Nauhana suosittelisin esimerkiksi kaunista satiininauhaa ja jotain muuta kestävää nauhaa, jota voi käyttää uudelleen seuraavina vuosina. Koska me olimme juuri saaneet vanhempien varastosta suuren määrän perinteistä lahjanauhaa, käytin sitä pois näissä lahjoissa. Muutenkin vanhat lahjapaperit kannattaa toki käyttää pois, jos niitä kerran on vielä säästössä. 

Tämän myötä toivotan kaikille oikein rauhaisaa joulunodotusta ja joulua!

1 kommentti:

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...