Kemikaalikuorma

Käytin vuosia huoletta kaikenlaista kosmetiikkaa enkä muutenkaan miettinyt sitä, miten paljon erilaisia teollisia kemikaaleja käyttämissäni tuotteissa sekä elinympäristössäni oli. Pikku hiljaa aloin kuitenkin karsia turhia tuotteita ja vaihdoin niitä ihmis- ja ympäristöystävällisempiin valmisteisiin. Viimeistään esikoisen syntymän aikoihin halusin pitää huolta siitä, ettei lapseni altistuisi kemikaaleille turhaan.

Itsetehdyistä tuotteista tietää, mitä ne sisältävät
Helpointa oli karsia sellaisista tuotteista, joita ei oikeastaan edes tarvinnut. Olin vain tottunut käyttämään niitä, koska kaikki muutkin käyttivät. Tällaisia tuotteita olivat muun muassa teollinen meikinpesuaine ja perinteinen nestemäinen shampoo. Meikit (myös silmämeikit) lähtevät aivan yhtä hyvin apteekin perusvoiteella, jonka kilohinta on huomattavasti edullisempi kuin erityisesti meikinpoistoon tarkoitetuilla tuotteilla eikä se sisällä ihoa kuivattavia aineita. Meikinpoistoon myydään myös erillisiä meikinpoistoöljyjä järkyttävään hintaan, vaikka mihä tahansa öljy toimii. Palashampoot puolestaan sisältävät pääsääntöisesti vähemmän kemikaaleja kuin nestemäiset shampoot.


Esikoisen synnyttyä hajuvettä on myös tullut käytettyä vain muutaman kerran. En halunnut imetysaikana käyttää tuoksuja, koska en halunnut altistaa vauvaa niille, sillä vauva kuitenkin viettää ison osan ajastaan rinnalla. Kolmen imetyksen jälkeen huomasin, etten oikeastaan edes kaivannut hajuvesiä.

Itsetehty sokerikuorinta hemmottelee vartaloa

Nykyään pärjäisimme perheenä vain muutamalla kaupasta ostetulla tuotteella, mutta valmistamme koko ajan yhä enemmän tuotteita itse. Ostamme siis apteekin perusvoidetta, hammastahnaa (mutta ei sitä valaisevaa, sillä se kuluttaa hampaita), deodoranttia, palashampoota ja hajustamatonta pyykinpesuainetta. Toisinaan on kuitenkin ihanaa hemmotella itseään luonnon kosmetiikalla.

Alla on ideoita siihen, mitä tuotteita voisit itse kokeilla vaihtaa ekologisempiin ja itsetehtyihin perinteisten sijasta. Ensin on perinteinen tuote ja sen perässä sen korvaaja:

Manteliöljy on monikäyttöistä!

Meikinpesuaine ‒ Perusvoide
Silmämeikinpesuaine ‒ öljy esim. manteliöljy tai perusvoide
Nestemäinen shampoo ‒ Palashampoo tai pelkkä hoitoaine
Suihkugeeli ‒ Tarvittaessa pieni määrä marseillensaippuaa
Meikkivoide ja puuteri ‒ Mineraalimeikit
Ripsiväri ‒ Itsetehty ripsiväri (tästä myöhemmin lisää, kunhan kerkeän valmistaa sitä)
Kasvovoide  ‒ Itsetehty voide
Deodorantti  ‒ Ekologinen deodorantti tai itsetehty deodorantti tai kookosvaha tai kokeile olla ilman
Kuorinta-aine  ‒ itsetehty sokeri- tai suolakuorinta

Siivousaineet  ‒ Tee itse ekologisempia ja käytä etikkaa, sitruunaa, sitruunahappoa ja soodaa


Sitä pärjää yllättävän vähällä, kunhan ensin opettelee pois totutuista rutiineista ja tavoista. Kirjoittelin aiemmin itsetekemästäni aloe-voiteesta, jonka tekaisin kasvovoiteen loputtua yllättäen. Silloin epäilin käyttöiäksi muutamaa viikkoa, mutta sitä on edelleen jäljellä, Lisäksi ihoni voi paljon paremmin kuin aiemmin, joten aion jatkossakin tehdä voiteeni itse enkä enää osta kaupasta voiteita.

 






1 kommentti:

  1. Itseäkin on mietityttänyt nuo kemikaalimäärät kaikissa tuotteissa mitä käytämme päivittäin. En ole itse vielä koettanut tehdä erilaisia tuotteita itse, mutta ainakin deodoranttia ja siivousaineita haluaisin kokeilla tehdä. Mietin myös kuinka lähettää vaarallisia aineita tai kemikaaleja kuten litium akkuja sisältäviä koneita turvallisesti, tulisikohan niihin käyttää jotakin lähetyspalvelua?

    VastaaPoista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...