Itsetehdyt kynttilät

Olen tänä talvena innostunut tekemään itse kynttilöitä. Kynttilöiden tekemisessä minulle on tärkeää ekologisuus, joten olen joko käyttänyt geenimanipuloimattomasta soijasta valmistettua soijavaa, suomalaista mehiläisvahaa tai kehitellyt uusia kynttilöitä vanhojen kynttilöiden rippeistä. Tuoksuviin kynttilöihin ei kelpaa mikä tahansa teollinen tuoksu vaan aito eteerinen öljy tai mausteet toimivat omaan nenääni paremmin.


Innostus alkoi pienestä erästä soijavahakynttilöitä, jotka koristelin aidoilla kuivatuilla kukkasilla. Koska kynttilöistä tuli niin kauniita, halusin kokeilla myös mehiläisvahankynttilöiden tekemistä. Nopealla selvittelyllä ilmeni, että ainoa hankaluus eri vahojen valamisessa kynttiläksi on se, että vahan laatu vaikuttaa sydänlangan valitsemiseen, joten tilaukseen lähti muutamaa erilaista sydänlankaa.

Vaikka täysin uusien kynttilöiden valmistaminen on helppoa ja mukavaa, halusin kokeilla myös vanhojen kynttilänjämien sulattamista ja yhdistämistä uusiksi hienoiksi kynttilöiksi. Näin materiaaleja ei menisi hukkaan. Haalinkin kaikilta tutuilta vanhat kynttilänjämät ja aloin kokeilemaan eri yhdistelmiä.

Osa kynttilöistä on valettu vanhaan silikoniseen muffinivuokaan, joten niitä voi polttaa sellaisenaan, mutta osan valoin lasiastioihin, jotka nekin olivat kierrätettyjä. Etenkin soijavaha sulaa melko nestemäiseksi, joten soijavahasta valmistettuja kynttilöitä kannattaa polttaa reunallisissa astioissa. Kun alkaa katsoa ympärilleen, niin aika monet tutut tuotteet tulevat ihanissa lasiastioissa, joita voi käyttää kynttiläpuuhissa sen sijaan, että ne veisi lasinkeräykseen.


Monet kaupat myyvät valmista kynttilämassaa, mutta sen ostaminen tuntuu turhalta, sillä sehän on samaa vahaa kuin erikseen ostettuna. Suosittelenkin kokeilemaan suoraan oikeiden vahojen ostamista. 

Tässä vielä ohje ihanaan jouluiseen kynttilään joko kierrätysidealla tai käyttämällä soijavahaa.

Tarvikkeet:

  • Punaisia ja valkoisia kynttilänjämiä tai soijavahaa
  • Sydänlankaa joko rullasta tai valmiiksi vahoitettuna
  • Väriainetta, mikäli käytät soijavahaa
  • Jouluisia mausteita kuten kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta
  • Lasinen purkki, jossa on leveähkö suuaukko
  • Suuri lasinen purkki 
  • Isompi kattila
  • Pyykkipoikia
Laita isompi kattila liedelle ja kaada sinne noi 1/3 vettä. Aseta iso lasipurkki vedellä täytettyyn kattilaan. Huomioi, että lasipurkin suuaukon tulisi olla sen verran kaukana vedenpinnasta, ettei lasipurkkiin pääse vettä edes veden kiehuessa. Täytä lasipurkki kynttilänjämillä tai kovalla soijavahalla ja sulata ne vesihauteessa kattilan veden kiehuessa hiljalleen.

Mikäli olet käyttänyt kynttilänjämiä, löydät niiden sydänlangat lasipurkin pohjalta vahan sulaessa. Kun kaikki lasipurkissa oleva vaha on sulanut, voit varovasti nostaa lasipurkin pois kattilasta. Sekoita tässä vaiheessa mahdollinen väriaine sulaan vahaan sekä osa mausteista. Mittaa sydänlangasta sopivan mittainen pätkä ja aseta se keskelle kynttiläpurkkia. Saat sen pysymään pystyssä pyykkipojan avulla. Kaada sen jälkeen sula vaha kynttiläpurkkiin. 

Vaha jähmettyy vahavalinnasta riippuen todella nopeasti tai todella hitaasti. Joskus vaha alkaa jähmettyä jo heti kaatamisvaiheessa reunoilta. Lisäile mausteseosta vahan joukkoon sitä mukaa, kun se jälhmettyy. Oikea aika lisätä tuoksu tai mausteet on ennen kuin vaha jähmettyy, mutta niin, ettei se ole liian sulaa, jotta mausteet eivät painu pohjaan. Mausteiden lisäily tapahtuu siis pikku hiljaa kerros kerrokselta. 

Juuri ennen vahan täydellistä kovettumista, paina muutama kokonainen neilikka kynttilän pintaan sitä koristamaan. Nauti ihanasta jouluisesta tuoksusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...