Minttu on uusi basilika

Kirjoittelin viime viikolla flunssaa helpottavista juomista. Silloin kävin sairaana repimässä valtavasta, kuuran peittämästä minttupuskastamme osan sisälle turvaan, jotta sain tehtyä siitä minttuteetä. Loput erästä jäivät viikonlopuksi kuivumaan keittiön pöydälle. Tänään päätimme säilöä kuivuneet mintut sekä pelastaa pihalle jääneet mintut yöksi luvatun lumisateen tieltä.

Minttuhan on nostanut arvostustaan viime vuosina. Siitä on tullut suomalaisten keskuudessa uusi basilika; se on yrtti, jota voi pistää kaikkiin ruokiin. Minttua kannattaa kokeilla esimerkiksi tillin tilalla uusien perunoiden kaverina tai piristämään risoton makua. Minttua on myös helppo kasvattaa itse, sillä se pärjää lähes olemattomalla hoidolla ja leviää jopa liikaa, jollei sen kasvualuetta rajaa. Tänään siis pistimme säilöön viimeiset mintut talven varalle. Keittiön pöydällä nyt jo hyvin kuivuneista mintuista irrotimme lehdet ja surautimme ne tehosekottimella jauheeksi. Tässä vaiheessa kodin täytti huumaava mintun tuoksu. Säilöimme minttujauheen vanhoihin pilttipurkkeihin. Tuoreen mintun lehdet silppusimme ja pakastimme pieninä palloina, joita on helppo sulattaa käyttöön talven aikana.

Lumisadetta odotellessa voinkin nyt hekumoida sillä ajatuksella, että pääsemme talven aikana nauttimaan oman puutarhan mintusta eikä tarvitse ostaa talvella tuotettuja mauttomampia kaupan minttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sunnuntaipäivän joogaretriitti

Kaverini huomasin muutama kuukausi sitten facebookissa ilmoituksen, että tälle sunnuntaille oli neljän tunnin minijoogaretriitissä vapaana ...