Sienimetsällä

Pääsimme viikonloppuna pitkästä aikaa mökille. Suunnitelmana oli sienestää ja ulkoilla lasten kanssa. Itse kävin viikonlopun aikana sienessä neljä kertaa. Ensimmäiselle sienireissulle esikoinen pääsi minun ja mummin kanssa. Kuusivuotias jaksoi koko parin kilometrin matkan reippaasti,  vaikka maasto olikin paikoin aika haastavaa.  Nuoremman pojan kanssa kävelimme lähempänä pienen lenkin. Sunnuntaiaamun pidemmällä lenkillä kolmevuotias väsähti, mutta löysi kummasti aina lisää puhtia, kun sammaleen seasta näkyi kantarellien keltaista hehkua.
kantarelli, tatti, metsäsieniä

Parasta lasten kanssa sienestämisessä on nähdä lasten löytämisen riemu. Tänä vuonna sieniä oli vielä tavanomaista enemmän ja poikien sienipussit täyttyivät pikavauhtia. Parasta sienimetsällä oli kuitenkin venematka järven yli sekä reitin lopussa odottavat pillimehut.

 
 Kantarelli, musta torvisieniPoimimme tällä kertaa ainoastaan niitä sieniä, mitä tunnistin me varmasti. Tavoitteena oli löytää kantarelleja, mutta mukaan tarttui myös muutama orakas,  herkkutatti, punikkitatti ja mustia torvisieniä.

Kotiin kannettiin lähes 2,5 kiloa kantarelleja, jotka paistettiin ja pakastettiin kotona talven varalle.


pojat, järvi, maisema
Sieniretken jälkeen maistuu pillimehu.
Kantarelleja paistetaan siis puhtaalla pannulla sellaisenaan, kunnes niistä irtoaa nestettä ja se haihtuu pois. Tämän jälkeen ne voidaan pussittaa ja pakastaa. Kantarelleja ei kannata yrittää kuivattaa, sillä niiden maku muuttuu kuivatuksen yhteydessä kitkeräksi. Mustia torvisieniä tuli sen verran, että niitä saatiin kuivattuna muutamia desejä. Mustat torvisienet sopivat paremmin kuivattaviksi, sillä ne ovat jo itsessään paljon kuivempia sieniä. Kuivurissa ne kuivuvat muutamassa tunnissa. Tosin niitä voi vaihtoehtoisesti kuivata myös ilmavasti aseteltuna sanomalehden päällä. Kuivatetut sienet kannattaa säilyttää tiiviissä lasipurkissa tai paperipussissa kuivassa paikassa. Tatteja saatiin puolisen kiloa ja ne käsiteltiin kanterellien tavoin pakkaseen.

kuivatut sienet
Mustat torvisienet säilyvät hyvin kuivattuina.

Mökiltä keräiltiin myös muuta talven varalle. Siitä lisää lähipäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...