Nokkosia, nokkosia

äiti lapset nokkospuska nokkonen pojat
Viime viikonlopun mökkireissu antoi meille muutakin kuin valtavasti sieniä, lepoa ja yhteistä aikaa. Bongasimme nimittäin lasten kanssa valtavan nokkospuskan. Vaikka nyt ei olekaan paras aika kerätä nokkosta varastoon (paras aika on silloin, kun nokkoset ovat vasta puhjenneet), käytimme tilaisuuden hyväksemme ja keräsimme sitä lasten kanssa muovipussillisen mukaan kotiin.

Nokkosten poimimisessa kannattaa muistaa muutama huomionarvoinen asia. Ensinnäkin kosmetiikka- ja elintarvikekäyttöön tulevia nokkosia ei saisi koskaan poimia teiden varsilta tai etenkään navettojen ja ulkohuusien ympäristöstä. Toiseksi kannattaa varustautua kunnollisilla hanskoilla. Normaaleista puutarhahanskoista nokkoset pistävät läpi, joten kunnon kumihanskat toimivat poiminnassa paremmin. Etenkin, jos lapset osallistuvat poimintaan, kannattaa kiinnittää huomiota suojavarustukseen.


Kotona huuhtelimme koko satsin ja pistimme sen huuhtelun jälkeen kuivuriin. Lehdet kuivuivat muutamassa tunnissa sopivan rapsakoiksi. Sen jälkeen purkitimme kuivatut lehdet ja nimikoimme purkit.

Vaikka tuore nokkonen tulee aina ryöpätä ennen käyttöä, eli kiehauttaa vedessä ja sen jälkeen heittää vesi pois, ei kuivattuja nokkosia tarvitse kuitenkaan ryöpätä ennen käyttöä. Talveksi säilöttävä nokkonen puolestaan säilyy parhaiten kuivattuna. Mikäli nokkosta haluaa pakastaa, tulisi se ryöpätä ensin ja sitten pakastaa esimerkiksi valmiina murskana.
Kasviskuivuri nokkonen
Nokkosia voi käyttää monipuolisesti sekä kosmetiikan raaka-aineena että ruoanlaitossa. Nokkosvesi/haude on esimerkiksi mahtavaa hiusten huuhtelussa. Tämä erä menee kuitenkin elintarvikekäyttöön. Ainakin nokkosletut tai pinaatti-nokkosletut ovat meillä suurta herkkua. Nokkonen käy myös lähes kaikkiin ruokiin pinaatin sijasta. Kannattaa kokeilla nokkos-kantarellipastaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sunnuntaipäivän joogaretriitti

Kaverini huomasin muutama kuukausi sitten facebookissa ilmoituksen, että tälle sunnuntaille oli neljän tunnin minijoogaretriitissä vapaana ...