Lasten kanssa matkustelusta

Joskus kuulee sanottavan, että ensimmäisen lapsen synnyttyä ei voisi enää matkustella tai sitten matkakohteet vaihtuvat reppureissaamisesta Aasiassa bamse-kerhoihin ja valmismatkapaketteihin. Itse en ole koskaan ymmärtänyt, että miksi matkailun tarkoituksen täytyisi muuttua lapsen synnyttyä.

meri poika ranta
Me olemme matkustelleet perheenä aivan samalla lailla kuin ennen lapsiakin, joskin lasten kanssa täytyy vain vähän tarkemmin suunnitella ja varautua yllätyksiin paremmin. Olemme olleet 2-vuotiaan kanssa reppureissulla Vietnamissa ilman tietoa seuraavasta yöpaikasta, automatkalla Sloveniassa 3-vuotiaan ja puolivuotiaan kanssa, ajaneet Italiaan ja Kroatiaan ja takaisin 4- ja 1-vuotiaiden kanssa sekä kierrelleet Kreikan saaristoa lautoilla ilman suunnitelmia 5-vuotiaan, 2-vuotiaan ja 3-kuisen vauvan kanssa.
pojat maisema luola

Joku voisi ajatella tällaisen matkustelun olevan stressaavaa, mutta mikäli lapsille on aina varattu mukaan syötävää ja juotavaa ja vaippaikäiselle vaippoja, niin kaikki sujuu yleensä hyvin. Toki olemme joutuneet ajamaan Sloveniassa iltamyöhällä toiseen kaupunkiin, kun kaupungin kaikki yösijat oli varattu loppuun festivaalin takia ja olemme etsineet Itävallassa kaatosateessa majapaikkaa, mutta aina olemme päässeet jonnekin yöpymään.

kinkku lapsi kuivaliha
Meidän ei ole myöskään tarvinnut jättää matkoilta pois aikuisia kiinnostavia kohteita tai tekemisiä. Lapset rakastavat aivan yhtä lailla linnoja, raunioita, luolia ja luonnossa liikkumista, aivan kuten aikuisetkin. Myös museoissa olemme käyneet. Vastapainona olemme tehneet asioita myös lasten ehdoilla. Joskus voi pysähtyä läheiseen puistoon tai antaa lasten tutkia simpukoita rannalla. Lomalla on tärkeintä, että kaikki viihtyvät, eikä pidetä turhaan kiirettä.

Vaikka etenkin automatkoilla matkat saattavat olla pitkiä, niin tauoilla olemme pyrkineet löytämään jännittäviä paikkoja, joiden tutkiminen tuo vaihtelua autossa istumiseen ja jossa lapset saavat kokea löytämisen riemua. Samalla saamme usein koko perhe jaloiteltua.
Lounas päivällinen mereneläviä äyriäisiä
Ruokailukaan ei meidän perheessä ole matkoilla ongelma. Lapsemme ovat onneksi melko kaikkiruokaisia, mutta jos ruoka ei maistu, niin hätätapauksessa lapsi kyllä pärjää muutaman päivän terveellisillä välipaloilla kuten kasviksilla, hedelmillä ja leivällä.

Jos lasten kanssa matkailu jännittää, niin kannattaa aloittaa vaikka Virosta, josta löytyy paljon nähtävää. Se on sopivan lähellä ja lapsille jännittävän laivamatkan jälkeen välimatkat ovat lyhyitä. Suosittelen menemään Pärnua kauemmas joko eteläiseen Viroon tai itään päin. Sieltä löytyy lukuisia kauniita kartanoita, mahtavia luontokohteita ja erilaisia kylpylöitä, joten niistä elementeistä on helppoa koota itselleen sopiva paketti. Ja koko perhe takuulla nauttii matkasta!
ranta juurakko meri lapset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...