Kehäkukkaöljyn valmistus

Istutin alkukesästä kehäkukkia salaatti- ja hernepenkkiin, jotta ne pitäisivät tuholaiset loitolla ja samalla ne rajasivat eri kasvien alueita istutuslaatikossa. Koska laatikon sato on jo pääosin käytetty, aloin suunnitella kehäkukille jatkokäyttöä. Koska kehäkukalla on ihoa hoitavia ominaisuuksia, oli kosmetiikan valmistus itsestäänselvä valinta. Tällä kertaa päätin valmistaa ensin kehäkukkaöljyä, jota voi käyttää sellaisenaan tai pidemälle kehitetyn kosmetiikan raaka-aineena.Aloitin poimimalla lasten kanssa tuholaistorjuntatehtävänsä hyvin hoitaneita kehäkukkia varovasti vatiin. Leikkasimme kukat tyvestä varoivaisesti saksilla. Sato jäi melko pieneksi, mutta kukat riittivät silti hyvin pieneen erään öljyä.


Kaikissa virallisissa ohjeissa sanotaan, että kehäkukat kuivuvat muutamassa päivässä sanomalehden päälle ilmavasti leviteltynä. No, kolmen päivän jälkeen luovutin ja hain äidiltä kasvikuivurin lainaan, sillä kukat olivat vieläkin nihkeitä. Pidin kuivatuksessa huolta, että lämpöä oli alle 40 astetta, jotta herkät kukat säilyttäisivät hyvät ominaisuutensa.


Myös kuivurilla kuivaaminen kesti yllättävän kauan. Keräsin kuivatut kehäkukat teräsvatiin ja kaadoin päälle kylmäpuristettu manteliöljyä. Laitoin isompaan kattilaan vettä kiehumaan ja nostin teräskattilan sen päälle, jotta öljy voisi tekeytyä vesihauteessa. Viritin kattilan ja teräsvadin väliin syömäpuikkoja, jotta vadin pohja ei osuisi veteen. Annoin öljyn tekeytyä muutaman tunnin lisäillen aina välillä vettä alla olevaan kattilaan.

Kun öljy oli tekeytynyt tarpeeksi, nostin teräskulhon varovasti pois kattilan päältä. Kuivasin kulhon pohjan tarkasti, ettei öljyn sekaan pääsisi tippumaan vettä. Sen jälkeen kaadoin öljyn kukkineen muoviastian päälle viritettyyn suodatinpussiin ja jätin öljyn siivilöitymään yön yli ja peitin koko komeuden vielä harsolla, jotta sekaan ei pääsisi epäpuhtauksia.Aamulla pääsin kaatamaan siivilöityneen öljyn tummiin pipettipulloihin. Sitten vain etiketit kiinni ja öljy oli valmista. Öljyä voi käyttää sellaisenaan kuivalle ja herkälle iholle tai tehdä siitä esimerkiksi voidetta, jonka ohjeen lisään tänne pian.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...