Keinot ruokahävikin vähentämiseen lapsiperheessä

Nyt vietetään parhaillaan valtakunnallista ruokahävikkiviikkoa. Sen tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoisuutta ruokahävikistä ja jakaa konkreettista tietoa siitä, miten omalla toiminnallaan voi vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen.



Itse muistan jo lapsuudestani neuvon, jonka mukaan kaupassa pitäisi käydä kerran viikossa isosti ja sen lisäksi hakea erikseen vain pikkujuttuja esim. maitoa ja leipää tarvittaessa. Yritin orjallisesti noudattaa tuota neuvoa vuosia ja joka kerta kävi niin, että ruokaa joutui heittämään roskiin. Ai, että miksikö? Siksi, että kun ostin viikon ruoat etukäteen, niin usein suunnitelmat ehtivät viikon aikana muuttua ja jokin ruoka jäi aina tekemättä, kun söimmekin kylässä tai kaupungilla.

Nykyään ostan vain tarpeeseen. Käyn kaupassa kaksi tai kolme kertaa viikossa ja ostan vain sen, mitä tarvitsen. Jos suunnitelmat muuttuvat, ei kaapissa ole tällöin ruokaa koko viikon tarpeisiin, vaan muutamaksi päiväksi, jolloin suunnitellun ruoan voi tehdä vaikka seuraavana päivänä. 

Pidän säännöllisesti myös kaapintyhjennysviikkoja, jolloin suunnittelen ruoat sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Lisukkeeksi ostan yksinkertaisia raaka-aineita, jotka tulee käytettyä yhdellä kertaa. Näin kaikki raaka-aineet tulee hyödynnettyä.

Meillä ongelmaksi muodostuvat hedelmät, joiden menekki vaihtelee sen mukaan, miten lapset niitä syövät. Hedelmien kuntoa onkin hyvä tarkkailla ja käyttää nahistuneet hedelmät esim. smoothieen tai piirakkaan. Hieman nahistuneet juurekset puolestaan sopivat sosekeittoihin.

Hedelmien jämät menevät smoothieen

Päiväysvanhat leivät pakastamme, jolloin leipää on aina pakkasessa pahan päivän varalle. 

Ruokahävikin pienentämisessä on tärkeintä oman ruoankulutuksen tiedostaminen ja ruoan suunnitelmallinen ostaminen ja valmistaminen. Ja kyllä, mielestäni myös heräteostoksille ruokakaupassa on paikkansa, sillä yleensä ne menevät heti parempiin suihin saman tien.


4 kommenttia:

  1. Smoothieita pitäisi kyllä itsekin tehdä enempi... Meillä auttaa hedelmien menekkiin se että on aina niitä tarjolla tai edes näkyvillä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä hyvä pitää niitä esillä, koska menevät niin ihan huomaamatta kaupaksi. Tosin silti saattaa käydä niin, että jonain päivänä lapset syövät kerralla kaikki hedelmät ja seuraavalla kerralla kukaan ei koske niihin vahingossakaan 😂

      Poista
  2. Itse sorrun isoissa marketeissa siihen älyttömään valikoiman määrään. Ja kun matkaa lähimpään isoon kauppaan on paljon, niissä käydessä tulee sellainen älytön hamstraushimo. Olenkin alkanut välttelemään niissä käyntiä, koska oikeasti tarvitsemme tosi vähän yhtään mitään ruokaa kaupasta ostettuna ainakaan tähän aikaan vuodesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä huomaakin sen, miten jokaisella toimii se oma keino, kun sopeuttaa oman kaupassakäyntinsä omaan kulutukseen. Perusostokset hoituvat meilläkin lähikaupassa, jos ei tarvitse mitään erikoistuotteita.

      Poista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...