Repost: äidin kohomunkit

Julkaisin viime viikolla perheemme luotto-ojeen lehtisiman valmistukseen. Tänään valmistimme puolestaan toista vappuista perinneruokaa eli kohomunkkeja. Kohomunkit muistuttavat perinteisiä munkkeja oikeastaan vain valmistustavan perusteella. Itse taikina muistuttaa kuitenkin enemmän tuulihattuja, mutta kohomunkeissa on hienostunut sitruunainen maku.Äidin kohomunkit:

 • 75 g voita
 • 1,5 dl vettä
 • 2 tl sokeria
Kiehauta ensin nämä ainekset kattilassa ja lisää sen jälkeen
 • 1,5 dl vehnäjauhoja,
jotka sekoitetaan mukaan voimakkaasti vatkaten kattilan ollessa yhä liedellä. Siirrä sen jälkeen kattila pois liedeltä. Lopuksi joukkoon vatkataan
 • 1 luomusitruunan kuori
 • 2 kananmunaa 
Laita pieneen kattilaan paistoöljyä ja anna öljyn kuumentua hetken. Kokeile pienellä koe-erällä, koska öljy on valmista. Tarpeeksi kuuma öljy alkaa poreilla, kun sinne lisää taikinaa, mutta munkit eivät kuitenkaan tummu hetkessä. Säätele tarvittaessa öljyn lämpötilaa paiston edetessä. Kohomunkit nousevat pintaan, kun ne ovat paistuneet hetken, mutta niiden paistamista kannattaa jatkaa vielä senkin jälkeen hetken ajan, jotta sisus ei jää raa'aksi.

Nosta valmiit munkit paperin päälle hetkeksi ja kierittele ne vielä lämpimänä sokerissa.Kohomunkit kuuluvat omissa mielikuvissani vappuun, mutta miksei niitä voisi tehdä muulloinkin ihan vaan siitä ilosta, että ne maistuvat mahtavilta.

Alkuperäinen teksti julkaistu 1.5.2018.

2 kommenttia:

 1. Hei!! Löysin blogin ja lähden seuraamaan. =)
  Kysymys: tarkoittaako tuo "vatkaa voimakkaasti" sähkövatkaimella? (Kysyn siksi, etten omista moista, koska käytän aina monitoimikonetta.)
  Nimittäin kuulostaa sopivan kätevältä ja nopealta. Voisin kokeilla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse vatkannut useimmiten käsin, monitoimikone saattaisi olla vähän hankala, kun kattilan täytyy yhä olla liedellä ;)

   Poista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...