Vedenkulutushaaste

Lämpimässä suihkussa käydessä ei useinkaan tule miettineeksi sitä, miten pajon vettä todellisuudessa kuluu. Suihkusta riippuen vettä kuluu 12 - 18 l/min. Normaali viiden minuutin suihku kuluttaa siis lähes sata litraa vettä. Itse pidän vedenpaineen suhteellisen pienenä, mutta lapset usein kääntävät virtausvoimakkuuden täysille. Koko perheen käydessä illan aikana suihkussa, vettä voi siis kulua yhteensä jopa 400 litraa.Mökillä ollessamme peseydyimme koko perhe saunassa ja vettä kului noin 25 litraa. Siis koko perheeltä yhteensä eli noin 6 % siitä, mitä kulutamme kotona. Tämä sai minut kovin mietteliääksi (ja ahdistuneeksi). Jatkossa aiommekin ottaa myös kotona kaikille omat pesuvadit käyttöön. Toki silloin tällöin voi nauttia kunnon suihkusta, mutta joka päivä ei tarvitse olla lotrauspäivä. 

Haastan myös kaikki lukijani vedensäästötalkoisiin. Kokeilkaa, miten vähällä vesimäärällä teidään perhe pärjää!

7 kommenttia:

 1. Suosittelen lämpimästi hankkimaan jonkunlaisen ekosuihkun! Mä hommasin sen viime syksynä (Milan suosituksesta) ja todellakin uskon sen vähentävän veden kulutusta. Vesi saa tulla hanasta melkoisella lirutuksella ja kuitenkin suihku on jo sillä vesimäärällä aivan hyvä. Mä koitan kovasti vähentää myös tuota veden kulutusta ja tuollanen suihku on osa tätä minun tapaani "pelastaa maailmaa". =)

  Hyvän tekstin aiheesta löydät täältä: https://minimalisminilo.wordpress.com/2018/03/28/vedenkulutuksen-vahentaminen-vetta-saastava-suihkusuutin-ja-hanojen-vakiovirtausventtiilit/

  Ja mun postaus aiheesta sekä linkin tohon meidän suihkuun löydät täältä:
  https://kotoisaa-arkea.blogspot.fi/2017/11/ihana-aurinkoinen-aamu.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkeistä! Täytyy tosiaan perehtyä aiheeseen vielä tarkemmin.

   Poista
 2. Hyvä haaste! Mukana ollaan :)
  Se on totta, että vedellä lontataan ihan liikaa kun se on helposti saatavilla -> suihku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka vedenkulutuksen tietää, niin on aina hyvä välillä muistuttaa itseään asiasta. Helposti se arjessa unohtuu.

   Poista
 3. Meillä ei ole suihkua ja sen kyllä huomaa vedenkulutuksessa. Minulla kuluu itseni pesemiseen yksi ämpärillinen vettä. Kaksi, jos laitan hoitoainetta hiuksiini. ='D

  Lämmintä vettäkään ei tule kuin keittöön ja vessaan. Pesuvesi ja eläinten juomavesi lämpiää sisä- ja ulkosaunojen padoissa ja puuhellalla olevassa isossa kattilassa.

  Nyt varsinkin, kun meillä on kunnan vesiliittymä ja vedestä maksaa, siihen kiinnittää enemmän huomiota. Kesällähän käytämme kasteluun ja eläinten juomavedeksi oman kaivon vettä ja sadevettä keräämme myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkiä Marketalle: hiuksiin jätettävä hoitoaine. Ite käytän nykyään vallan sellaista, hyvin harvoin muuta. Mun käytössä on Urtekramin suihkutettava hoitoaine, voin suositella. Mulla on puolipitkä tukka, joka on pesun jälkeen todella takkuinen, ja tämä aine on ollut tosi hyvä selvittämään sen.

   Poista
 4. Teillä on aika ideaali tilanne. Meillä on mökillä tuo sama, että padassa lämpiää kaikki vesi. Kotona voisi harkita samaa ratkaisua sitten joskus, kun teemme kylpyhuoneremontin.

  VastaaPoista

Sunnuntaipäivän joogaretriitti

Kaverini huomasin muutama kuukausi sitten facebookissa ilmoituksen, että tälle sunnuntaille oli neljän tunnin minijoogaretriitissä vapaana ...