Itsetehty deodorantti

Siirryin käyttämään vuosia sitten alumiinittomia deodorantteja. Sittemmin olen niidenkin kanssa siirtynyt kohti yksinkertaisempia versioita. Nyt päätin viimein kokeilla itse tehtyä deodoranttia ja täytyy sanoa, että onneksi kokeilin.
Ulkomaisissa ohjeissa käytetään paljon arrow-juurta. Koska sen saatavuus on Suomessa melko heikkoa, vaikka sitä pitäisikin kaupoista löytyä, halusin tuunata oman ohjeeni sellaiseksi, että sen valmistamiseen ei tarvitse nähdä raaka-aineiden hankinnan suhteen kamalasti aikaa ja vaivaa. Toinen yleinen aine itsetehdyissä deodoranteissa on sooda, joka saattaa herkkää ärsyttää ihoa. Siksi jätin sen määrän mahdollisimman pieneksi.

Tarvikkeet:

 • 1 rkl mehiläisvahaa
 • 1 rkl kookosrasvaa
 • 2 rkl karitevoita (sheavoita)
 • 5 tippaa e-vitamiinia
 • 4 tl bentoniittisavea
 • 1 tl soodaa
 • 10 tippaa eteeristä öljyä (eucalyptus)
Sulata rasvat kattilassa pienellä lämmöllä. Sekoita muut aineet rasvojen joukkoon niiden jäädyttyä hieman. Sekoita, kunnes seos alkaa olla jähmeämpää ja kaada joko deodoranttihylsyihin tai muottiin. Itselläni ei ollut saatavilla hylsyjä tähän hätään, joten käytin silikonista muffinsimuottia.

Deodorantti toimii itselläni loistavasti päiväkäytössä, joskin se saattaa hieman tahmastaa vaatteita kainaloista rasvojen sulaessa iholla. Myös rankemmassa liikunnassa deodorantti pelitti hyvin. Karitevoin maanläheinen tuoksu tuli silloin esiin voimakkaammin, mutta itse en koe sitä ongelmaksi.

Säilytän nykyään melkein kaiken kosmetiikan jääkapissa, ellei ole pakko esim. matkalla säilyttää sitä huoneenlämmössä. Deodorantti pitää hyvin koostumuksensa myös lämpimässä, mutta silti säilyvyyden ja käyttömukavuuden kannalta suosittelen jääkaappia säilytykseen.

2 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ole hyvä. Toiset käyttävät pelkkää kookosöljyä, mutta itse halusin kokeilla vähän perinteisempää versiota. Ja sisällysluetteloltaan ei eroa paljoakaan muutamasta kaupan luonnonkosmetiikkadeodorantista.

   Poista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...