Positiivinen stressi ja hommien haaliminen

Täytyy myöntää, että olen haalimassa (olen jo haalinut) itselleni valtavan paljon hommaa keväälle. Oman yrityksen kanssa on tiedossa messuja, uusia tuotteita, työhyvinvointiluentoja ja tietysti luonnossa liikkumista ja mukavia hetkiä. Lisäksi minulla on suuria suunnitelmia pihan ja puutarhan suhteen ja pukuhuoneen keskeneräinen remontti pitäisi saattaa loppuun. Muutamia opintoja voisi suorittaa ja osallistua mm. luontopolun suunnitteluun. Kaikki tehtävät ovat mieleisiä ja odotan niitä innolla, mutta tiedän jo etukäteen, että niissä on paljon tekemistä ja suunnittelua. Näiden juttujen lisäksi pitäisi hoitaa kunnialla työ, perhe, parisuhde ja huomioida oma hyvinvointi.

Päiväunien ompeluprojekti

Moni varmaan tunnistaa yllä olevasta tekstistä itsensä. Mukavatkin asiat voivat kuitenkin aiheuttaa positiivista stressiä. Vaikka tekeminen pysyisi koko ajan mielekkäänä ja tehtävät olisivat mukavia, aiheuttaa tehtävien haaliminen helposti positiivista stressiä. Se tarkoittaa sitä, että liika tekeminen kuormittaa ja väsyttää, vaikka siitä nauttisikin.

Koska tiedostan jo nyt väsymisen riskin, haluan tehdä myös konkreettisen suunnitelman siitä, millä keinoin ylläpidän omaa hyvinvointiani. Oma heikko kohtani on liian vähäinen yöuni. Tekemisen ilo vie mukanaan niin, etten malta käydä ajoissa nukkumaan. Kun päivän työt ovat ohi, haluan vielä hengähtää hetken kirjan tai lempisarjan parissa. Tämän vuoksi minun täytyy erikseen kiinnittää huomiota siihen, että menen ainakin muutamana iltana viikossa tietoisesti ajoissa nukkumaan.


Luonnossa liikkuminen rauhoittaa

Lisäksi ruokavalio muuttuu kiireessä epäsäännölliseksi ja liikunnan harrastaminen epäsäännölliseksi, joten niihin pitää myös kiinnittää huomiota. Pelkkä asian tiedostaminen ei auta, vaan pitää tehdä selkeä suunnitelma ja noudattaa sitä. Kaappiin ei saa ostaa herkkuja, joihin sortuu nälkäisenä vaan kotona pitää olla terveellistä ja helposti nautittavaa välipalaa. Liikunnat on merkittävä kalenteriin, jotta niistä ei tule pelkkiä epämäräisiä suunnitelmia. Lisäksi liikkumaan on lähdettävä, vaikka väsyttäisi. Liikunta antaa aina enemmän kuin ottaa hoitaa sekä mieltä, että kehoa.

Tärkein kohta on kuitenkin se, että osaa antaa itselleen toisinaan löysää. Että saa jäädä ihan vaan lepäämään, jos ei jaksa. Ja tietysti on huomioitava, ettei tekeminen mene suorittamiseksi, vaan että siinä säilyy mielekkyys ja siitä saa hyvän olon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...