Itsetehty sihisevä wc:n puhdistusaine

Päivittäistavarakauppojen siivousaineet ovat usein myrkyllisiä. Kurkkaapa ensi kerralla tarkemmin pakettia, niin siellä varoitetaan usein syövyttävistä ja myrkyllisistä aineista. Siksi haluan itse tehdä pesuaineeni muutamaa luottotuotetta lukuunottamatta. Näin voin olla varma siitä, mitä ne sisältävät ja vältän turhien kemiakaalien käyttöä kotona. Wc:n pesuaine on yksinkertaista ja nopeaa tehdä itse ja se on taatusti turvallista. Ja mikä parasta, tarvitset vain kolmea ainetta, mikäli haluat tehdä peruspesuaineen. 


Tarvikkeet:
  • Soodaa
  • Sitruunahappoa
  • Astianpesuainetta
  • Kelmua/mehiläisvahakääre
  • Leivinpaperia
  • Tiiviskantinen purkki

Sekoita astiassa noin 2,5 dl soodaa ja 1 dl sitruunahappoa. Lisää ruokalusikallinen astianpesuainetta sekaan ja sekoita tasaiseksi. Parhaiten tähän sopisi itse tehty astianpesuaine, mutta koska meillä sattui olemaan vanha fairy-pullo komerossa, käytin sitä tässä. Kannattaa huomioida, että seos kuohuu hiukan ja muuttuu vaahtomaiseksi. Halutessasi voi tässä vaiheessa lisätä sekaan noin 10 tippaa eteeristä öljyä. Itse käytän eukalyptusta. 

Ota iso ruokalisikallinen seosta kerrallaan kelmun päälle ja muotoise seoksesta kelmun sisällä pallo. Asettele pallot leivinpaperin päälle kuivumaan. Ne muotoutuvat kuivuessaan marenkien näköisiksi. Anna tablettien kuivua ainakin parin tunnin ajan ja säilytä niitä sen jälkeen tiiviskantisessa purkissa. 

Käytä 1/2 tai 1 tablettia kerrallaan heittämällä se wc-pönttöön. Se alkaa sihistä ja sulaa siellä. Voit jättää sen vaikuttamaan pönttöön tai harjata pöntön heti, kun tabletti on sulanut. Pesuteho on vähintäänkin yhtä hyvä kuin kaupallisissa tuotteissa.

6 kommenttia:

 1. Onkin ihan supermyrkyllistä astianpesuainetta sinulla. Itse käytän palasaippuaa, suositteluni.

  VastaaPoista
 2. millä lailla Fairy on supermyrkyllistä?

  VastaaPoista
 3. Ensimmäinen kommentti viittanee fairyn takapuolella olevaan tekstiin, jossa sanotaan sen olevan voimakkaasti ärsyttävää ja vesieliöitä tuhoavaa. En itsekään suosittele sitä ainakaan päivittäiseen käyttöön. Toisaalta, jos vertaa fairyn sisältöä esim. moniin vessanpesuaineisiin, niin fairy ei enää olekaan niin myrkyllistä. Ennemmin pesen vessan tiskiaineella, joka on astioille tarkoitettu kuin aineilla, jotka ovat vielä haitallisempia.

  Suosittelen siis käyttämään vanhat aineet kuitenkin ensin pois tai tuunaamaan niitä esim. tässä postauksessa olevalla tavalla ennemmin kuin heittämään pois ekoilun tieltä.

  VastaaPoista
 4. Tätä pitää aivan ehottomasti kokeilla! Kaupan tökötit ovat niin kalliitakin, tämä tulee varmasti halvemmaksi jos se sitruunahappo nyt ei ihan mataita maksa. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Onko tuo muuten ruoka-vai pesusoodaa?

  VastaaPoista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...