Hartsi, uusi ihastukseni

hartsi kuivakukkia muottejaVaikka en itse useinkaan käytä koruja, rakastan  niiden valmistamista. Olen tehnyt perinteisempiä koruja helmistä sekä kokeillut kierrätysmateriaalien käyttämistä koruissa. Hartsin olen aiemmin yhdistänyt veneiden pinnoitukseen ja lattiamateriaalina toimimiseen, mutta korujen valmistamisessa se on minulle uusi tuttavuus. Hartsin käyttäminen osana koruja kiinnostaa minua, sillä hartsin sisään saa säilöttyä erilaisia materiaaleja ja esineitä.

Yleensä hartsia käytettäessä sekoitetaan kahta eri ainetta: hartsia ja kovetinainetta. Ilman kovetinainetta hartsi jää taipuisaksi ja tahmeaksi. Löysin kuitenkin kokeiluerän sellaista hartsia, jossa ei tarvitse itse erikseen annostella hartsia ja kovetinainetta, sillä aineet on pistetty tuplaruiskuun, joka annostelee molempia yhdisteitä oikean määrän automaattisesti. Koruja varten kuivatin kukkia sekä kokeilin upottaa hartsiin mausteita. Rakastan ajatusta siitä, että korun muodossa voi kantaa palasta luontoa mukanaan.

Valmis koru, joka jäi himmeäksi ilmakuplien vuoksi.
 Ilmeisesti sekoitin ensimmäistä hartsierää niin rivakasti, että siihen jäi varotoimenpiteistä huolimatta valtavasti pienen pieniä ilmakuplia, jotka himmensivät valmiin korun läpinäkyvyyttä. Muottia vasten ollut pinta jäi myös himmeäksi, joten sitä piti kirkastaa uudella kerroksella hartsia. Toinen kokeiluerä onnistui jo paremmin. Tämä on näköjään taitolaji, jossa harjoittelu todella kannattaa. Onneksi korujen tekemisen suhteen nälkä vain kasvaa syödessä ja nyt tekisi mieli ostaa hartsia jo kiloerissä. Seuraavana suunnitelmissa onkin kokeilla valmistaa muotteja itse silikonista ja harjoitella pallon mallisten hartsikorujen tekemistä.

Hartsiin voi upottaa myös mausteita. Tässä sinapinsiemeniä.

Lapsiperheen kiireisen arjen näkökulmasta korujen tekeminen on antoisaa, sillä se ei vie kerralla kauaa aikaa ja se on helppo jättää kesken, mikäli äitiä tarvitaan. Toisaalta pienetkin hetket omaa aikaa ovat kallisarvoisia ja antavat jaksamista ja mielekkyyttä arkeen. Koruja valmistettaessa pääsee kokemaan myös onnistumisen tunteita ja saa jotain hyödyllistä aikaiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sunnuntaipäivän joogaretriitti

Kaverini huomasin muutama kuukausi sitten facebookissa ilmoituksen, että tälle sunnuntaille oli neljän tunnin minijoogaretriitissä vapaana ...