Poimulehti − joka naisen tehoyrtti

Sain mökiltä pienen pussillisen ihania poimulehtiä. Poimulehdet ovat monelle tuttuja pihakasveja ja ainakin meillä niitä kasvaa nurmikon seassa ratamon kanssa. Ne ovat kuitenkin täysin aliarvostettuja suhteessa niiden mahtavaan voimaan. 
poimulehti


Poimulehtiä voi käyttää sekä tuoreena, että kuivattuna. Niitä voi käyttää pinaatin tapaan kaikessa ruoalaitossa, puuron seassa, smoothien seassa, voin mausteena, salaatin tapaan ja yrttiteenä. Poimulehdistä voi valmistaa myös ulkoisesti käytettäviä hauteita.

poimulehti manteliöljy
Mitä tulee poimulehden hyviin ominaisuuksiin, se puhdistaa ja pehmentää ihoa sekä laskee turvotusta. Poimulehden sanotaan supistavan limakalvoja, joten se tyrehdyttää myös verenvuotoa ja auttaa pienten haavojen hoidossa, sillä siinä on tulehdusta estäviä ominaisuuksia. Sisäisesti nautittuna poimulehti tukee ruoansulatusta ja autaa muun muassa kuukautisvaivoihin.

Itse halusin kokeilla tehdä poimulehdistä ihoa pehmentävää voidetta. Etenkin nuoremmalla pojalla on todella kuiva iho ja rasvaa kuluu paljon. Välillä iho on aivan karhea ja toivonkin, että saisimme voiteella helpotettua pojan ihon kuivuutta.

Aloitin voiteen valmistuksen uuttamalla kuivattuja poimulehtiä vesihauteessa manteliöljyyn samalla tavoin kuin kehäkukkaöljyn valmistuksessa (katso ohjeet täältä). Öljyn valmistuttua sekoitin siihen mehiläisvahaa noin kymmenesosan öljyn määrästä, jonka jälkeen etenin samoin kuin kehäkukkavoiteen valmistuksessa. Ero kovemman salvan ja pehmeän voiteen välillä syntyy siis mehiläisvahan määrästä suhteessa öljyn määrään. Lopuksi lorautin vielä sekaan muutaman pisaran laventelin eteeristä öljyä, jolla on niin ikään antibakteerisia ominaisuuksia.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Kuinka voide on auttanut poikaa?
    Tätä pitää testata ensi vuonna. 😊

    VastaaPoista
  2. Kommenttisi oli hukkunut jonnekin ja nyt sen vasta huomasin 😔 onpahan ainakin pidemmältä ajalta nyt kokemusta. Atooppinen iho on nyt rauhoittunut pahimmasta.

    VastaaPoista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...