Omavaraistelua ‒ kesän saavutukset

Kesä on loppusuoralla onkin aika palata tarkastelemaan sitä, miten omavaraisuussuunnitelmat ovat edennyt kesän aikana. Tämä kirjoitus on osa eri bloggareiden omavaraisuussarjaa, joten jutun lopusta pääset linkin kautta lukemaan myös muiden kirjoittajien kuulumisia.

Talvikurpitsa kasvaa silmissä


Loppukeväästä ja kesän alusta kylvimme kasvatuslaatikoihin valtavasti eri lajeja. Kesän aikana olemmekin päässeet nauttimaan sadosta ja säilömään osan myös talven varalle. Pääsimme nauttimaan perunasta, porkkanasta, palsternakasta, härkäpavuista, herneistä, pinaatista, vadelmoista, mustaherukoista ja kirsikoista. Mansikka teki hyvän sadon, mutta ilmeisesti ampiaiset söivät niitä, sillä moni oli keräämisvaiheessa haukatun näköisiä. Satoa on vielä odotettavissa ainakin talvikurpitsojen osalta. Kylvin myös syötävien kukkien siemeniä, joten olen kuivattanut kehäkukkaa, ruiskaunokkia ja kamomillaa sekä nauttinut tuoreena krassin lehtiä ja kukkia.

Syötävät kukat kukoistavat


Kirjoitin aiemmin kesällä Korteniemen perinnetilasta, jossa pääsimme myös tutustumaan vanhan ajan saippuantekoon. Innostuin kovin rohtosuopayrtin käytöstä pesuaineena ja hankinkin paikallisen facebook-ryhmän kautta muutaman taimen pihaan. Tänä kesänä en vielä aio kaivaa juuria ylös saippuan tekemistä varten, mutta uskon, että ensi kesänä jo uskallan. Lisäksi sain kaupanpäällisiksi myös piparjuurta, joka alun kuivahtamisen jälkeen on jo alkanut tehdä uutta kasvustoa.

Piparjuuri
Rohtoraunioyrtti

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kesän tuloksiin. Vaikka tällaisella kaupunkiviljelyllä ei vielä turvata koko vuoden ruoansaantia, on ajatus kuitenkin tärkein. Saimme tehtyä oman pihan herkuista useamman ruoan ja sain samalla kerättyä siemeniä talteen ensi vuotta varten. Itse pidänkin tällaisessa kaupunkilaisomavaraistelussa tärkeimpänä osaamisen kartuttamista ja uusien valmiuksien hankkimista. Kaipa se on jonkinlaista vastataistelua uusavuttomuutta ja kaupungistumista vastaan.

Toinen sato perunaa tulossa.

Käy kurkkaamassa, miten muilla kirjoittajilla menee:

Maatiaiskanasen elämää
Rakkautta ja maan antimia
Korpikiven tupa
Korkeala
Mrs. Sinn


4 kommenttia:

 1. Sain aikanaan naapurilta suopayrttiä ja hän kehui käyttävänsä myös sen kukkia peseytymiseen. Hän siis nappasi kukan saunaan mukaan ja vaahdotti sen käsissään. Kukka vaahtoaa kuulemma paljon vähemmän kuin juurakko, mutta käy kuulemma tuommoiseen kertakäyttöön hyvin. Jos kokeilet niin kerro oliko hän oikeassa :)

  VastaaPoista
 2. Meillä tuota suopayrttiä kasvaa myös ja olen monena vuonna siitä suunnitellut jotain tekeväni. Mutta aina vaan jää!

  Kiitos Satu tuosta vinkistä! Juuri tulin ulkosaunalta pesulta, mutta josko huomenna kokeilisin!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia projekteja :) Tuo on totta, ettei välttämättä tarvitse hirveän suuria määriä saada sitä omakasvattamaa ruokaa. Pienikin määrä ilahduttaa ihan älyttömästi <3

  VastaaPoista
 4. Tärkeintä on olla itse tyytyväinen saavutuksiin. Kuulostaa ja näyttää niin hienolta.

  VastaaPoista

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...