Lasten pieni tiedeprojekti

Olen itse innokas kokeilemaan kaikkea uutta ja haluan tuottaa myös lapsille löytämisen ja onnistumisen iloa. Lapset lähtevät aina ennakkoluulottomasti ja innolla kokeilemaan erilaisia juttuja. Meillä alkoikin viikonloppuna pieni tieteellinen koe raa'an kananmunan ja etikan avulla.
 
Tieteellistä koetta varten tarvitset:
1 raaka kananmuna
Etikkaa
Tyhjä lasi

Aseta raaka kananmuna lasiin ja kaada etikkaa päälle niin paljon, että kananmuna peittyy kokonaan. Voit nähdä heti, miten kananmunan pintaan alkaa muodostua pieniä kuplia etikan reagoidessa kananmunan kuoressa olenvan kalsiumkarbonaatin kanssa. Jo hetken päästä etikka on syövyttänyt kuorta kuorta sen verran, että etikan pintaan on muodostunut valkeaa vaahtoa.

 


Itse annoimme munan olla etikassa kaksi vuorokautta, mutta vähempikin olisi ehkä riittänyt. Huuhtelimme munan vielä varovasti veden alla sen jälkeen, kun olimme nostaneet sen pois etikasta.  Tässä vaiheessa muna on siis aivan pehmeä ja raaka sisus pysyy koossa pelkästään kalvopussin sisällä.  Koko kova pinta on sulanut kokonaan pois.

Lapset ihmettelivät kananmunaa ja sen muutosta pitkin matkaa, mutta ehdottomasti jännittävintä oli se, kun kananmunaa sai pidellä kädessä ja tutkia valoa vasten. Kananmuna muistuttaa superpalloa tai stressipalloa, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä kalvopussi ei kestä kovin kovaa käsittelyä.
 



Etukäteen oli varma, että kuopus onnistuisi rikkomaan munan, mutta se tippuikin esikoisen kädestä ja sisus levisi olohuoneen lattialle. Lasten isä alkoi heti keksiä etikkamunille käyttöä ruoanlaitossa. Maku saattaa tosin jäädä etikkaiseksi, mutta toisaalta kuorettomien kananmunien keittämisen kokeileminen kiinnostaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voikukan juurten kerääminen ja käyttö

Nyt on osassa maata vielä oivallinen aika kerätä voikukan juuria. Ne ovat monikäyttöisempiä kuin uskotkaan! Monelle voikukka on yksi ...